Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Volvo започва серийно производство на електрически камиони в Гент

14.09.2023

Volvo започва серийно производство на електрически камиони в Гент

Volvo Trucks увеличава обемите на електрическите си камиони като започва серийно производство на тежки батерийни електрически камиони в завода в Гент, Белгия.

[✕]Това означава, че електрическите камиони Volvo вече се произвеждат в четири фабрики – три в Европа и една в САЩ.

„Развълнуван съм! Фабриката в Гент е най-голямата в нашата мрежа, така че това е много важно събитие. Сега още повече транспортни компании могат да преминат на електричество с Volvo“, казва Роджър Алм, президент на Volvo Trucks.

Три различни електрически модела ще бъдат произведени в Гент – Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX Electric. Тези камиони могат да работят с допустима максимална маса от 44 тона и могат да бъдат адаптирани за широк спектър от транспортни приложения.

„Нашите камиони са много обичани заради изключителното си качество, безопасност, дизайн и комфорт за водача. Много съм доволен, че нашите клиенти могат да получат всички тези предимства и в същото време да транспортират стоки без емисии на CO2“, допълва Роджър Алм.

Заводът в Гент е най-големият производствен обект на Volvo Trucks с годишен капацитет от около 45 000 камиони. Електрическите камиони се сглобяват на същата платформа и линия като камионите, задвижвани с дизел и газ, в производствена среда, която дава на фабриката висока гъвкавост, когато става въпрос за справяне с различни варианти и изисквания. Батерийните пакети идват от наскоро открития завод за сглобяване на батерии в Гент, разположен точно до производствената линия.

Гент е четвъртият завод на Volvo Trucks, който произвежда батерийни електрически камиони. Първият е Блайнвил във Франция, където Volvo започна да произвежда електрически камиони за обработка на отпадъци и градско разпространение през 2019 г. Една година по-късно, обектът в Ню Ривър Вали, САЩ, започна серийно производство на VNR Electric, предназначен за регионален транспорт.

След това, през миналата година, Volvo Trucks пусна най-тежката си гама в серийно производство в завода в Туве, в Швеция. Досега Volvo Trucks е приел поръчки, включително писма с намерения за покупка, за около 6 000 електрически камиона в 42 страни на шест континента.

„Само преди няколко години мнозина смятаха, че е невъзможно да се електрифицира тежкотоварният транспорт. Но ние рано решихме, че електрификацията е основният ни път към нулеви емисии. Сега можем да предложим водеща в индустрията гама от специално създадени електрически камиони, в търговска експлоатация по целия свят“, казва Роджър Алм.

„Въпреки това, за да се случи голямата електрическа революция, правителствата трябва да действат сега и да предложат насърчителни програми за тези, които инвестират в новата технология, да увеличават капацитета в електрическата мрежа и също така да въвеждат данъци върху CO2, за да направят устойчивия транспорт по-конкурентоспособен.“

<< Обратно към новините