Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Дания ще бъде оправдана по делото на ЕК за 25-часовото ограничение за паркиране на камиони

12.09.2023

Дания ще бъде оправдана по делото на ЕК за 25-часовото ограничение за паркиране на камиони

Още през юни 2021 г. Европейската комисия реши да предяви иск срещу Дания пред Съда на ЕС за това, че не е премахнала максималното си ограничение от 25 часа за паркиране на камиони.

[✕]


 

Десет месеца по-късно Министерството на външните работи на Дания получи официално известие за съдебния иск. Сега обаче става ясно, че ограничението за паркиране вероятно ще остане.

В полза на тези, които не са запознати със случая, от юли 2018 г. Дания ограничи периода, в който камионите могат да паркират в държавни зони за почивка до максимум 25 часа.

Европейската комисия заключи през 2021 г., че мярката ограничава свободата на предоставяне на услуги, както е гарантирана от законодателството на ЕС в областта на автомобилния транспорт. В резултат на това въпросът беше отнесен до Европейския съд.

Властите в Дания виждат нещата по друг начин. Те твърдят, че ограничението за 25-часово паркиране е необходимо, за да се осигури ред в зоните за почивка и да се предотврати незаконното и опасно паркиране. Комисията призна, че тези цели са от общ интерес, но добави, че могат да се използват и други методи за постигането им.

Сега обаче генералният обвиняем на Европейския съд предложи Дания да бъде оправдана за евентуални неправомерни действия. Главният прокурор смята, че Европейската комисия не е доказала, че правилото за 25 часа всъщност ограничава възможностите за чуждестранните шофьори на камиони.

Главният прокурор също така заявява, че в Дания има „много евтини частни паркоместа“. Освен това, според главния прокурор, Дания няма задължение директно да „насърчава“ трансграничните транспортни услуги, а само да ги улеснява. Според главния прокурор Дания е изпълнила това задължение.

<< Обратно към новините