Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Бош отчита значителен ръст в България

01.06.2023

Бош отчита значителен ръст в България

Компанията отбелязва 30 години на местния пазар.

[✕]


 

Бош, водещ световен доставчик на технологии и услуги, отбеляза 30-годишния си юбилей в България с отлични резултати за финансовата 2022 г. Консолидираните продажби на местния пазар достигнаха 576 млн. лв. (295 млн. евро), отбелязвайки ръст от 57% спрямо 2021 г. „Високите ни постижения са резултат на упоритата работа на всички дивизии, на усилията на нашите R&D звена и софтуерни инженери, с които затвърждаваме лидерската позиция на компанията във всички бизнес сфери и трансформацията ни във високотехнологична компания. Признателни сме за доверието и лоялността на клиентите и партньорите ни, с които вече 30 години пишем успешната история на Бош в България“, заяви Константин Конов, главен изпълнителен директор на Роберт Бош ЕООД и представител на Група Бош в България.
 
Броят на служителите на Бош в България, включително и в неконсолидираните компании, е около 850 души към 31.12.2022 г. – увеличение от 24% в сравнение с предходната година. Над 630 специалисти работят в сферата на R&D. „Във фокуса ни продължава да е разширяването на продуктовото ни портфолио с използване на постиженията на смарт технологиите и изкуствения интелект, следвайки социалния ни ангажимент и с мисъл за околната среда и обществото. Гледаме уверено напред и виждаме ролята си в изграждане на стабилна бизнес среда в страната чрез иновации и вярваме, че връзката между образованието и добрата практическа подготовка е ключът към бъдещото развитие. Очакваме стабилно представяне и тази година, за първите месеци резултатите са обещаващи“, допълни Конов.
 
Бош Инженеринг Център София – иновационен хъб в аутомотив индустрията
 
Най-младото звено на Бош в България само за пет години разшири екипа си от 100 на близо 600 души и се затвърждава като иновационен хъб, който разработва цялостни продукти за мобилността. Инженеринг Центърът на Бош в София участва в над 60 международни проекта, свързани с технологии за автомобилната индустрия и по-специално различни системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране, AI и електромобилност. Дейността на Центъра е в унисон със стремежа на Група Бош да пренастрои своя бизнес с мобилност към променящия се пазар и изискванията на клиентите. Един от стълбовете на бъдещия растеж на компанията ще бъде пазарът на автомобилен софтуер, който се очаква да се утрои до края на десетилетието.
Посоката, в която продължава да се развива Бош Инженеринг Център София, е разработването на все повече иновативни проекти. Центърът разширява дейността си и по отношение на видовете превозни средства, в които екипите му в България имат все по-сериозно участие – автомобили, мотори, камиони, електрически велосипеди и други. Към първоначално вложените почти 9 млн. лева за създаването на Бош Инженеринг Център София - през 2022 г. компанията инвестира още близо 6 млн. лева в оборудване, софтуер, хардуер и интериор на Центъра, който разполага с най-новите технологии и предоставя вдъхновяващи условия за работа.


 
Bosch.IO стана Bosch Digital, за да ускори дигитализацията на Група Бош
 
През 2022 г., Bosch.IO България, звеното за проекти в областта IoT и AIoT на Бош, предприе важна крачка в своето бизнес развитие, като се обедини с друга IT дивизия на Bosch и се преименува на Bosch Digital. Промяната беше обявена в началото на 2023 г. след планирана бизнес реорганизация, като целта на новото звено е да ускори дигиталната трансформация на Групата. Фокусът на компанията продължава да бъде върху IoT и AIoT, като тя предлага почти целия спектър от услуги, необходими за създаване на умни IТ решения и работи с почти всички дивизии на Група Бош.
 
Впечатляващо представяне и развитие на всички дивизии на Бош в България през 2022 г.
 
Бизнес сектор Автомобилни технологии, дивизия Автомобилно оборудване отбелязва още една успешна година. Общият ръст на продажбите спрямо предходната 2021 г. достигна двуцифрена стойност, което доведе и до видимо увеличение на пазарния дял. Сериозно развитие претърпя и сервизната мрежа Бош Кар Сервиз, като в рамките на 2022 г. тя се разшири с 9 нови партньора до общо 63 в момента, което увеличи пазарното присъствие на дивизията. Нов качествен етап в развитието на сервизната мрежа и доказателство за високото ниво на обслужване са сключените договори за сервизиране и поддръжка на превозни средства с две от водещите лизингови компании на българския пазар. В контекста на пътната безопасност е съществен ръстът на продажбите на уреди за калибриране на асистиращи системи за водачите ADAS – нов иновативен сегмент от пазара, свързан с автономните функции на съвременните автомобили. През 2023 г. дивизия Автомобилно оборудване ще се фокусира върху подпомагането и развитието на съществуващата си дилърска мрежа и разширяване на продажбите в ключовия сегмент на автоконсумативите.


 
Бош Електроинструменти постигна двуцифрен ръст на общите нетни продажби през 2022 г., въпреки предизвикателната икономическа среда. С това местното подразделение на компанията подпомага и допринася за глобалната цел на дивизия Електроинструменти за удвояване на оборота до 2030 г. Сътрудничеството с World Wild Fund (WWF) Германия подкрепя бързата трансформация на компанията с фокус към устойчив бизнес и климатична неутралност. В резултат хоби измервателната техника занапред ще бъде произвеждана от почти напълно рециклирани материали. Като пионер в литиево-йонната акумулаторна технология, Bosch въведе платформите за споделени батерии AMPShare за професионалисти – спестяващи време, средства и място, с над 30 други професионални бранда, и PowerForAll, съвместими с множество други хоби брандове за домашния майстор и градината. Bosch продължава да инвестира в разработването на нови продукти и решения - наред с постоянно разширяващото се портфолио от акумулаторни инструменти, предстои въвеждането на професионална серия градинска техника и ръчни инструменти.
 
Дивизия Бош Сградни технологии поддържа бизнеса в България въпреки глобалния недостиг в доставките на електронни компоненти, както и забавянето на инвестициите в локални строителни и индустриални проекти, съпътстващи цялата 2022 г. Дивизията продължава тенденцията на инвестиране в разработването на високотехнологични продукти и услуги в областта на системите за сигурност и безопасност, базирани на най-модерни IP, AIoT и AI решения, като в същото време увеличи фокуса си върху дългосрочната енергийна ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък от собствени дейности и постигане на устойчивост.

Научете всичко най-интересно за 30-годишния юбилей на Бош в България от броя на списание КАМИОНИ юли-август 2023 г. – на хартия и онлайн – на transport-press.bg.

<< Обратно към новините