Проектът Rally Italia Sardegna Green ще направи ралито по-екоустойчиво

23.03.2023

Проектът Rally Italia Sardegna Green  ще направи ралито по-екоустойчиво

Програма от дейности, насочени към минимизиране на екологичния отпечатък от ралито и максимално зачитане и опазване на околната среда. Емисиите CO2 ще бъдат пряко компенсирани с масирано засаждане на дръвчета близо до центъра на Олбия.

[✕]Продължава ангажиментът на италианския автомобилен клуб в насърчаване и прилагане на инициативи, които да минимизират екологичния отпечатък от провеждането на 20-то Rally Italia Sardegna 2023 (1 до 4 юни). По повод провеждането на шестия кръг от WRC се провежда серия от инициативи. Най-известната от тях е засаждането на 400 дръвчета, осигурени от регионалната Агенция за горско стопанство за развитие на територията и околната среда на Сардиния (FO.RE.S.T.A.S).

Според проучване, проведено от автомобилния клуб на Италия, по данни от годините 2018 – 2020 емисиите CO2 на автомобилите в състезанието достигат 35 тона. На тази база е изчислен и броят на дърветата, които ще бъдат засадени в депо, затворено през 1991 година, което е разположено във вътрешността на залива Олбия, в местността Спириту Санту. Преустройството се извършва през цялата текуща година, като в седмицата на състезанието ще има символичен момент, в който някои от WRC пилотите ще участват в засаждането на първото дърво.

Проектът RIS Green включва също действия за повишаване на осведомеността за разпространение на устойчиви алтернативни енергии и нови отговорни начини на живот. Едно от тях е „WRC в училищата“ - поредица от срещи в местни училища, свързани с обучението по пътна безопасност, екологичното образование и въведение в спорта. Няма да липсват и действия, насочени към намаляване на производството на отпадъци по време на ралито.

<< Обратно към новините