Volvo пуска по-мощни LNG двигатели за FH и FM

02.02.2023

Volvo пуска по-мощни LNG двигатели за FH и FM

Volvo Trucks натиска газта при сериите си FH и FM. Компанията пуска на пазара по-мощни задвижващи системи за камионите на газ, които ще работят и с био-LNG.

[✕]


 

Досега газовите Volvo FH и Volvo FM се предлагаха с двигатели с мощност 420 и 460 к.с. За да покрие изискванията на взискателния транспорт на дълги разстояния, производителят на камиони пуска на пазара задвижване, която осигурява повече мощност. То може да работи и с био-LNG, за да бъде по-устойчиво на пътя.

Според производителя, задвижваните с газ Volvo FH и Volvo FM получават ниво на мощност и от 500 к.с., което се добавя към предишните двигатели с 420 и 460 к.с. Газовите двигатели имаъ и технически подобрения, което трябва да направи камионите с до 4 процента по-икономични на пътя. Заедно с новия с 10 процента по-голям резервоар за газ, това води до увеличен пробег.

Volvo очаква европейското производство на био-LNG да нарасне бързо, за да замени използването на изкопаем течен природен газ. За шведския производител това задвижване се вписва в „стратегическата пътна карта“ на Volvo Trucks. Той включва три пътя към целта за нулеви емисии: електрически камиони с батерии, камиони с горивни клетки и двигатели с вътрешно горене, които работят с възобновяеми горива като биогаз, хидрогенирано растително масло или зелен водород.

„Необходими са няколко технически решения, тъй като наличието на енергийна и горивна инфраструктура варира значително в различните държави и региони. Изискванията също могат да варират за всяка транспортна задача“, обяснява Даниел Бергстранд, продуктов мениджър за камиони, задвижвани с газ във Volvo.

Според Volvo Trucks новите газови двигатели са напълно ревизирани. По-високата им ефективност се постига чрез нови инжектори, ново бутало за по-ниско триене, ново турбо, вариативна маслена помпа и вентилация на картера, която обработва нефилтрирано масло.

Модели: Volvo FH и Volvo FM

Нива на мощност: 420 к.с., 460 к.с. и 500 к.с.

Гориво: Bio-LNG (втечнен биогаз) или LNG. За активирането на газа е необходимо малко количество дизел или хидрогенирано растително масло.

Пробег: до 1000 километра.

<< Обратно към новините