Осигурени са над 776 млн. лв. за поддръжка и изграждане на нови пътища в България

02.02.2023

Осигурени са над 776 млн. лв. за поддръжка и изграждане на нови пътища в България

Министерският съвет осигури малко над 776 млн. лв. за поддръжката и изграждането на нови пътища в страната. Новината съобщи министър Иван Шишков след заседание на правителството.

[✕]


 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков съобщи още, че за зимното почистване за януари и февруари са осигурени почти 158 млн. лв., плюс още около 150 млн. лв. за големите и важни инфраструктурни обекти у нас. Обезпечени са средства и за вече завършеното строителство и въведения в експлоатация участък от автомагистрала „Хемус“ между Белокопитово и Буховци. Осигурени са пари за един от лотовете на пътя Видин – Ботевград. Там се очаква в рамките на 3 месеца да бъде въведен в експлоатация и да бъде пуснат участък от около 7 километра. С част от сумата ще се финансира укрепването на свлачище при тунел „Железница“ на магистрала „Струма“, като целта е движението в участъка да бъде пуснато в посока от Гърция към София до 3 месеца. Част от средствата са за строителни работи на участъка Калотина – Драгоман на магистрала „Европа“, който предстои да бъде пуснат в експлоатация.
 
Министърът обясни, че с 438 млн. лв. ще бъдат платени задължения за ремонти на пътища, възлагани в периода 2020 –  началото на 2021 г., за които не са били осигурени необходимите средства и това е създало напрежение между държавата и пътния сектор. Това ще бъде направено само за ремонтите, за които е установено, че са текущи, защото казусът с основните ремонти е останал за решаване в парламента.
 
„Народното събрание не пожела да намери начин, с който да регламентира извършеното незаконно строителство, с което нанесе сериозна щета върху строителния бранш“, каза арх. Шишков. ”Осигуряването на средства за поддръжката и изграждането на нови пътища е изключително важно решение за финансиране на сектора, за да може в рамките на няколко месеца да има съществено развитие на част от магистралната инфраструктура в България”, подчерта регионалният министър.

<< Обратно към новините