Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Италианската полиция залови превозвач експлоатиращ чужденци

22.11.2022

Италианската полиция залови превозвач експлоатиращ чужденци

Полицейски служители в Италия разкриха компания за автомобилен транспорт от Пиаченца, която незаконно е наела шофьори на тежкотоварни автомобили от трети страни и ги е подложила на ужасни условия на живот, подобни на съвременно робство.

[✕]


 

В официален доклад полицейското управление в Пиаченца заяви, че е разследвало 17 служители в една транспортна компания. От тях един вече е арестуван, а други 4 са изправени пред наказателна отговорност.

На дружеството е наложена забрана за търговска дейност, а активите му са запорирани. Според полицията компанията за превози е използвала предимно бразилски шофьори, желаещи да еммигрират в Италия като шофьори на камиони.

Бразилците са били таксувани с 3000 евро, за да бъдат наети чрез издаване на множество фалшиви документи, включително фалшиви лицензи за водачи на тежкотоварни автомобили. Шофьорите са подписали трудови договори с фалшиви имена и са извършвали международни превози при условия, описани от полицията като „унизителни“. Когато шофьорите не са били на път, престоят им е бил в тесни, мизерни импровизирано сглобени помещения, направени от транспортни контейнери.

В допълнение към казаното, от шофьорите се очаквало да правят дълги и изтощителни смени и са били принуждавани постоянно да нарушават правилата за работното време на водачите. Компанията е насърчила манипулациите на тахографите, за да не бъде открита.

Шофьорите на въпросния превозвач са направили около 1000 нарушения на правилата за движение по пътищата само за период от три месеца, главно поради неспазване на времето за работа. Освен това заплатите, изплащани на шофьорите, са били под законовия минимум в Италия, както и „непропорционални на качеството и количеството на извършената работа“.

Шофьорите не са получили фишове за заплатите си и са били глобявани за инциденти, неизвършен извънреден труд или закъснения. Компанията е удръжала от заплатите и за настаняване на водачите, както и за гореспоменатите начални разходи от 3000 евро.

А когато пандемията е затруднила наемането на шофьори от Бразилия, компанията е използвала фалшиво българско юридическо лице, за да наеме шофьори на камиони от Турция и Молдова съгласно българското законодателство.

<< Обратно към новините