ЕС одобри схема на Румъния за 60,7 милиона евро в подкрепа на автомобилния транспорт

05.07.2022

ЕС одобри схема на Румъния за 60,7 милиона евро в подкрепа на автомобилния транспорт

Европейската комисия одобри румънска схема на стойност 60,7 милиона евро за подпомагане на превозвачите и автобусните компании в контекста на руската инвазия в Украйна.

[✕]Целта на схемата е да осигури ликвидна подкрепа на компаниите, засегнати от увеличенията на цените на горивата, причинени от настоящата криза и свързаните с нея санкции, като същевременно гарантира непрекъснатото движение на стоки и хора по пътищата.

Мярката ще бъде отворена за фирми от всякакъв размер, извършващи автомобилен транспорт на стоки и лица с валиден лиценз на Общността, които са засегнати от настоящата криза. По схемата бенефициентите ще имат право да получават ограничени суми помощ под формата на директни безвъзмездни средства.

„С тази схема от 60,7 милиона евро Румъния ще подкрепи сектора на автомобилния транспорт, силно засегнат от увеличението на цените на горивата, причинено от настоящата геополитическа криза и свързаните с нея санкции. Това е важна стъпка за смекчаване на икономическото въздействие на войната на Путин срещу Украйна. Ние продължаваме да стоим до Украйна и нейния народ.

В същото време продължаваме да работим в тясно сътрудничество с държавите-членки, за да гарантираме, че националните мерки за подкрепа могат да бъдат въведени своевременно, координирано и ефективно, като същевременно защитаваме равните условия на единния пазар“, каза изпълнителният вицепрезидент на ЕС Маргрете Вестагер, отговарящ за политиката на конкуренцията, гласи съобщението.

<< Обратно към новините