Хибридно производство на енергия за Michelin в завода в Кунео

22.06.2022

Хибридно производство на енергия за Michelin в завода в Кунео

Норвежкият производител Bergen Engines ще достави на компанията за енергийни и екологични услуги Edison Next два водородни генератора за електроцентрала в Италия.

[✕]Доставката е част от споразумение за повишаване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък на завода на Michelin в Кунео, Италия, чийто производствен капацитет е 13 милиона автомобилни гуми годишно.

Новата високоефективна тригенерационна централа ще доставя електричество, топлина и охлаждане за индустриалните процеси на завода. Тя ще се захранва от два генератора с мощност 11,7 MВт, работещи на газ, вкл. 20-цилиндров двигател от новата серия мощни бутални газови агрегати Bergen B36:45. Производителят на двигателите се ангажира, че те ще могат да работят с горивна смес с 10 обемни процента водород и 90 обемни процента природен газ.

Bergen Engines провежда цялостна тестова програма за двигатели с нулеви въглеродни емисии, за да постигне постепенен преход от течен природен газ/LNG към 100% зелено водородно гориво. Целта е да се постигне комерсиално решение, работещо с до 60% водород, и да се разработят нови двигатели, работещи изцяло с Н2.

В новата електроцентрала в Кунео двата генератора на Bergen ще работят, успоредно със 140 декара слънчеви панели и с парни котли, в хибридна система, осигуряваща 25 MВт обща електрическа мощност. Тя ще замени съществуващата електроцентрала с мощност 48 МВт, построена през 2008 г., оборудвана с газова и парна турбина.

Планирано е Bergen да достави двата генератора с кораб през декември 2022 година. Когато влезе в експлоатация през 2023 г., новата електроцентрала ще бъде една от най-големите когенерационни централи с бутални газови двигатели.

Bergen Engines, основана като Bergen Mekaniske Verksted (BMV) през 1855 година, произвежда средноскоростни двигатели с течно и газово гориво и генераторни комплекти за широк спектър от наземни обекти и плавателни съдове. Първия си дизелов двигател компанията е произвела през 1946 г. Оттогава е произвела повече от 7000 двигателя и над половината от тях работят и досега.

<< Обратно към новините