Четири европейски държави правят дистанционни проверки на тахографи

18.05.2022

Четири европейски държави правят дистанционни проверки на тахографи

Дистанционните проверки на тахографите вече се извършват в четири държави от Европейския съюз, след като Дания се присъедини към Германия, Нидерландия и Полша, и започна да разполага оборудването, необходимо за проверките.

[✕]


 

Технически погледнато, дистанционните проверки на тахографите са възможни от средата на 2019 г., когато бяха променени разпоредбите на ЕС за въвеждане на интелигентни тахографи от 2-ро поколение.

На практика обаче използването на този метод изисква подходящото оборудване да бъде проектирано и произведено, а след това и закупено от съответните органи. В резултат на това много инспекционни органи доскоро не са били в състояние да извършват дистанционни проверки.

Тази седмица в Дания се проведоха първите инспекции, използващи оборудване DSRC (Специализирана комуникация на къси разстояния). Според lastbilmagasinet.dk служители от датския Tungvognscenter Nord (Северен отдел за автомобилен транспорт на Дания) контролират дистанционно тахографите на преминаващите камиони, докато въпросните са спрели в аварийната лента.

В Полша подобни проверки се провеждат от ноември 2021 г. Миналото лято германската полиция също започна да тества оборудване с технологията DSRC. Тези държави бяха последвани от нидерландската инспекция по автомобилен транспорт ILT.

Миналия месец доставчик на софтуер за транспортната индустрия и сектора на услугите в Германия се похвали, че неговото PSK II решение, след последната му актуализация, също позволява дистанционен контрол на тахографи. Този продукт се използва от германската полиция, митническите и граничните служби от много години.

<< Обратно към новините