Германските превозвачи ще зареждат гориво без ДДС в Полша

19.01.2022

Германските превозвачи ще зареждат гориво без ДДС в Полша

Германско полицейско управление и асоциация на бензиностанциите в страната заявиха, че очакват забележимо увеличение на трансграничния трафик между Германия и Полша през следващия месец, когато Полша премахне ДДС върху горивото.

[✕]Полското правителство наскоро обяви, че последният му „антиинфлационен щит“, който става активен от 1 февруари, ще премахне ДДС от храните, горивата и торовете. Смята се, че мярката ще струва на хазната около 3,3-4,4 милиарда евро.

Намаляването на ДДС обаче е от интерес не само за полските граждани и за бизнеса. Някои експерти в Германия предполагат, че допълнителните спестявания от цената на горивото поради намаляването на ДДС, ще доведат до „резервоарен туризъм“.

Както съобщава германският уебсайт за автомобилен транспорт Trucker.de, асоциация на бензиностанциите в североизточната част на страната е загрижена за евентуална загуба на бизнес заради конкурентите отвъд границата.

Председателят на асоциацията Ханс-Йоахим Рюлеман е цитиран да казва, че разликата в цените на горивата в двете държави „вече е сериозна“. Той посочва, че цената на бензин E10 за литър в момента е около 1,74 евро в Германия, спрямо 1,22 евро в Полша. Премахването на ДДС естествено ще направи тази разлика още по-голяма.

Федералната полиция в Саксония също смята, че трансграничните пътувания ще се увеличат поради още по-ниските цени на горивата. Говорителят на департамента Марсел Прецшаумс казва, че ако цените паднат, населението в районите близо до границата все по-често ще пътува до Полша. Затова полицията във федералната държава иска „да държи под око резервоарния туризъм“ и потенциалните задръствания по границата.

<< Обратно към новините