ALD обяви придобиването на LeasePlan

13.01.2022

ALD обяви придобиването на LeasePlan

ALD обявява подписването на меморандум за разбирателство за придобиване на 100% от LeasePlan от консорциума, ръководен от TDR Capital. Предложената операция по придобиването е за сумата от 4,9 млрд. евро и ще бъде реализирана чрез комбинация от парични средства и акции.

[✕]При приключване на сделката, очаквано до края на 2022 г. SOCIETE GENERALE би притежавало около 53% от "NewALD", а акционерите на LeasePlan холдинг около 30.75%. SOCIETE GENERALE ще се ангажира да остане дългосрочно мажоритарен акционер на NewALD. NewALD е амбициран да бъде водещ световен играч в сектора Мобилност, силно позициониран да бъде начело на дигиталната трансформация на индустрията и в растежа на сектора.

LeasePlan е една от водещите компании за управление на автопаркове и услуги за мобилност в света (по размер на автопарка от 1,8 милиона превозни средства), с глобално присъствие, което я прави идеалния избор за ALD в стремежа за трансформация на индустрията.

Очаква се предложеното партньорство между ALD и LeasePlan в NewALD да има отлични възможности за синергия и ползи от допълващите се възможности на двете компании. Като водещ играч в сферата на мобилността в световен мащаб, NewALD би била в състояние да се възползва от бързо развиващия се пазар, движен от мегатенденции, включително:

- Преминаване от нуждата от притежание на автомобил към решения за ползване на всички фронтове: B2B, B2C и дори B2E;

- Движена от данните дигитална трансформация на индустрията за мобилност;

- Преход към нулеви емисии и устойчива мобилност;

Тази сделка открива нови възможности пред NewALD за дългосрочен растеж на автопарка от най-малко 6% на годишна база след интеграцията. Компанията се стреми към подобряване на съотношението между разходите и приходите до 45% в рамките на следващите три години. Очаква се сделката да генерира синергии в размер на 380 милиона евро на годишна база преди облагане с данъци.

Очаква се новото дружество да осигури възвръщаемост и създаване на значителна стойност за инвеститорите. Като се имат предвид ползите от синергиите и липсата на разходи за преструктуриране, проформа нарастването на нормализираните доходи на акция следва да бъде приблизително 20% през 2023 г. В средата на периода съотношението на изплащане на дивиденти на NewALD се очаква да остане между 50 % и 60 % до 2025 г.

<< Обратно към новините