Работодатели: Не ограничавайте транспортните работници заради Омикрон

06.12.2021

Работодатели: Не ограничавайте транспортните работници заради Омикрон

Международните организации на работодателите в транспорта призоваха световните лидери да избягват да налагат ограничения на транспортните работници, заради Ковид варианта Омикрон.

[✕]

Работниците в трансграничния транспорт, включително моряци, въздушен екипаж и шофьори, трябва да могат да продължат да вършат работата си и да преминават през границите без прекалено рестриктивни правила за пътуване, за да поддържат веригите за доставки. Това заявиха в съвместно писмо ръководителите на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), Международната камара на корабоплаването (ICS), Международният съюз за автомобилен транспорт (IRU) и Международната федерация на транспортните работници (ITF). Те призоваха да не налагат повторно ограничения по границите, които възпрепятстват свободата на придвижване на товарния транспорт.

В момента, мениджърите на кораби вече се борят с хаоса от смяната на екипажи, причинен от варианта omicron, съобщава сайта Splash.

Около 60 страни отново наложиха различни степени на ограничения за пътуване след откриването на омикронния щам на коронавирус.

„Съществува реален и основателен страх, че ако не бъдат предприети координирани действия от световните лидери, ще има повторение на кризата със смяната на екипажи през 2020 г., когато повече от 400 000 моряци бяха засегнати от ненужно строги ограничения за пътуване, казва Гай Платън, генерален секретар на ICS. - Нашите транспортни работници работиха неуморно през последните две години по време на пандемията, за да поддържат движението на глобалната верига за доставки. Декември традиционно е натоварено време за моряците, които се връщат у дома при семействата си и правителствата им дължат шанса да прекарат това време с близките си."

„Служителите на общественото здравеопазване ни казват, че трябва да очакваме да се появят варианти, обяснява Уили Уолш, генерален директор на IATA. - И докато бъдат открити, те вече присъстват по целия свят. Граничните ограничения, които блокират въздушните екипажи да вършат своята работа, няма да спрат разпространението на вируса. Същевременно ще нанесат сериозна вреда на все още възстановяващите се глобални вериги за доставки и местни икономики.

„Същите правителства, които блокираха глобалния достъп до ваксини, сега са първите, които заключват границите си, за да не допускат варианта на омикрон, смята Стивън Котън, генерален секретар на ITF. - Вместо да търсят глобално решение на тази пандемия, техните решения допълнително рискуват срив на веригата за доставки. Това е не само морално осъдително, това е икономическо самоунищожение. Сега имаме нужда от универсален достъп до ваксини. За всички нас е наложително да кажем на правителствата да спрат да се кланят на големите фармацевтични компании и да дадат възможност всяка страна да може да произвежда ваксините, необходими за прекратяване на тази пандемия."

<< Обратно към новините