Нидерландската транспортна инспекция с успех в онлайн проверките на тахографи

06.12.2021

Нидерландската транспортна инспекция с успех в онлайн проверките на тахографи

Преди три месеца нидерландският транспортен инспекторат стартира нов метод за проверка на спазването на правилата за работното време на водачите. Той поиска от компаниите за автомобилен транспорт да им изпращат тахографски данни онлайн.

[✕]

Първоначалните резултати показват, че новият метод е ефективен.

От август насам местните компании в сектора на автомобилния транспорт могат да получат искане от инспекторите да подадат своите тахографски файлове дигитално чрез уеб формуляр. След това ILT – Инспекция на жизнената среда и транспорта, използва данните, за да анализира до каква степен компаниите спазват правилата за времето за шофиране и почивка.

Ръководителят на проекта Мартийн Клаасен казва, че първите резултати показват, че дигиталната инспекция функционира добре и че компаниите, към които се е обърнал органа, сътрудничат в задоволителна степен. Според експерта, тези дигитални проверки предоставят по-добър поглед върху сектора:

„Ако инспектор знае кои оператори в автомобилния транспорт коректно спазват времето за шофиране и почивка, той може да се съсредоточи върху проверката на другите, които нарушават правилата."

Той добавя, че неудобството от онлайн проверката за фирмите е много по-малко от това при физическия контрол.

От ILT добавят, че този метод на работа ги поставя в по-добра позиция като надзорници, тъй като инспекторите имат повече познания за това кои компании трябва да имат по-висок приоритет. Казано просто, онлайн проверките позволяват на властта да обръща по-малко внимание на добронамерените и да проверява повече съмнителните.

„Компаниите, които умишлено не спазват времето за шофиране и почивка, го правят за финансова печалба. Ако една компания не се отзове на тази дигитална проверка, ILT все още има възможност да използва и други методи за проверка.

<< Обратно към новините