Кой ще спечели Goodyear Cup ще се реши В Мизано

11.10.2021

Кой ще спечели Goodyear Cup ще се реши В Мизано

Битката за победата в Goodyear Cup се пренесе в последния кръг на FIA ETRC в Италия, тъй като сегашният лидер в категорията Шейн Брертън е на 36 точки пред втория Тео Калвé, които все още не му гарантират титлата.

[✕]Британецът Брертън отиде в Испания с 35 точки преднина пред състезателя на Buggyra Тео Калвé, който пропусна предишния кръг, за да си осигури титлата във френския шампионат. Бретон имаше труден уикенд - катастрофира в свободната тренировка в съботната утрин и лилавият му MAN се озова в бариерите в последния завой. Усещайки последиците от удара Брертън даде средно време, а след катастрофата не се чувстваше добре и не бе сигурен ще успее ли да участва в надпреварата. Все пак той надмогна проблема, направи сериозно участие и успя да запази сериозен аванс пред френския състезател.

Малшансът принуди Тео Калвé да оттегли своя Buggyra Freightliner още в първата обиколка на Състезание 1. Французинът, който е в явен възход, се завърна в играта, като взе подиум и две победи в останалите състезания през уикенда. Калвé донесе много радост на свой отбор със сензационната си първа победа в общото класиране във финалната надпревара на Харама. „За първи път печеля победа в ETRC и съм много щастлив“, каза Калвé. „Имах наистина добро темпо по време на състезанието. Голямо благодаря на моя екип и на всички, които ме подкрепят, те свършиха чудесна работа за мен.”

Титлата е практически недостижима за третия Щефан Фаас, но той събра солиден брой точки в Испания, завършвайки два пъти на подиума. В първата квалификация в събота Фаас имаше труден момент, тъй като предното му стъкло се счупи по време на сесията и принуди немския пилот да изостави бързата обиколка. „Предното стъкло вече имаше пукнатина и с ускоряването до 150 км/ч внезапно се счупи напълно.“

След тежко начало на уикенда, с оттегляне в събота, Алиа Колоч се върна с гръм и трясък в неделя: за първи път младата състезателка на Buggyra успя да премине към Super Pole по време на втората квалификационна сесия. Колоч стартира в Състезание 3 от 10-та позиция, завърши втора в Goodyear Cup и спечели първия си подиум в категорията през този сезон. Завършвайки девета, тя отбеляза и точки в общото класиране.

Временно класиране в категорията преди последните състезания в Мизано които са на 16 и 17 октомври: Шейн Брертън - 228 точки, Тео Калвé – 194 точки, Щефан Фаас – 169, Джейми Андерсън – 163, Алиа Колоч – 100, Люк Гарет – 89, Хайнрих-Клеменс Хекер – 79, Луис Рекуенко – 46, Хосе Родригес – 37, Лукас Хан – 37.

<< Обратно към новините