Български превозвач отнесе 3900 евро глоба за каботаж в Швеция

08.04.2021

Български превозвач отнесе 3900 евро глоба за каботаж в Швеция

Превозвач от България бе глобен с 40 000 шведски крони, приблизително 3900 евро, за сложен случай на незаконен каботаж, включващ шофьор, камион, ремарке и тахограф от различни страни.

[✕]Както съобщава шведският уебсайт за автомобилен транспорт tidningenproffs.se, въпросният камион е бил спрян от служители миналия понеделник на магистрала E20, на около 90 км източно от Стокхолм.

Първоначалните полицейски проверки са разкрили, че камионът е собственост на шведски гражданин от Гьотеборг, без валидно разрешително за транспорт. Камионът е отдаден под наем на български превозвач, чийто шофьор от Северна Македония се е оказал без сертификат, необходим за шофьорите извън Европейския съюз.

Шофьорът официално пребивава в Унгария, но е предоставил на служителите шведски телефонен номер и адрес, което показва, че всъщност живее в Швеция. Сега граничните служители разглеждат случая и се очаква водачът да бъде депортиран.

Що се отнася до незаконния каботаж, шофьорът е признал, че е пътувал от Италия, но не е посочил конкретни подробности, и е взел товар в Ескилстуна. Той обаче не успял да предостави никаква документация, доказваща, че каботажът се извършва по законен начин.

След това допълнителните проверки са разкрили, че тахографът в камиона е свързан с френска компания, което поражда съмнения къде се извличат и съхраняват данните от него. Предполага се, че камионът е първоначално идва от Франция, но е продаден в Швеция и е регистриран с шведски номера.

Според инспектор Патрик Зетерберг някои превозвачи от Централна и Източна Европа са склонни да закупят камиони с шведска регистрация, тъй като е по-малко вероятно те да бъдат спрени на пътя от служители, и така ще бъдат обект на по-малко проверки.

<< Обратно към новините