Karsan Autonoumus Atak Electric влиза в серийно производство

26.02.2021

Автономният градски автобус оперира изцяло без участието на водач

Karsan Autonoumus Atak Electric влиза в серийно производство

Автобус от ниво на автономност 4 представи турският производител Karsan. Autonoumus Atak Electric е напълно електрически автобус, който може да се движи и да изпълнява регулярни операции в градския транспорт без намесата на водач.

[✕]


Иновативният автобус бе представен със специално събитие в завода на производителя в Бурса, предавано на живо по интернет.

Autonoumus Atak Electric e базиран на 8,3-метровия градски нископодов електрически модел Atak Electric, който е разчетен за превоз на 52 пътници. Представеният преди по-малко от 2 години автобус, чиито продажби вече набират скорост, е оборудван със силова линия от BMV и може да измине до 300 км с едно зареждане на батериите.

Електродвигателят от серията TM4 е с максимална мощност 230 кВт и максимален въртящ момент 2400 Нм. Пакетът от 5 литиево-йонни батерии с номинално напрежение 360 В е с общ капацитет 220 кВтч. Времето за зараждане е 8 часа в депото или 2,5 часа в режим на бързо зареждане.

Сега електрическият модел получава сериозно надграждане до четвърто ниво на автономно шофиране. Което означава, че той е напълно способен да извършва операциите, за които е предназначен, без зад волана да е нужно да има шофьор.

Окан Баш, главен изпълнителен директор на Karsan, обяви, че в компанията винаги са гледали на разработваните електрически автобуси като стъпка към самоуправляващите се превозни средства. И допълни, че с Autonoumus Atak Electric компанията прави голяма крачка напред, тъй като в Америка и Европа има автономни ванове с дължина до 5 метра, но все още няма пълноразмерни автобуси без шофьор. Иновативният Karsan Autonomous Atak Electric е предназначен точно за американските и европейските пазари.

Тестовете, симулациите на шофиране и валидирането на качеството при Autonomous Atak Electric са завършени за една година и автобусът вече е готов за серийно производство. При системите за автономност R&D екипът на Karsan е работил в сътрудничество с базираната в Калифорния технологична компания ADASTEC.

Сложната конфигурация от сензори и датчици комуникира с интернет, с околната среда, с останалите участници в движението и помежду си. Това позволява на автономния автобус да тръгва, ускорява, спира, завива, маневрира, да поддържа скорост и дистанция, да избягва препятствия, … без зад волана да седи водач. При това автономността не се влияе от осветеност, видимост, пътни и климатични условия, трафик…

Първият Autonoumus Atak Electric вече е поръчан от клиент в Румъния, и трябва да бъде доставен до края на февруари. В момента върви производството на втората поръчана бройка от модела. От Karsan обявиха, че от сега занапред всички електрически автобуси на марката ще са подготвени за оборудване със системи за автономност. Производителят отчита, че навлизането на самоуправляващи се превозни средства в градския трафик е необходимо и неизбежно, но пред този процес все още стоят вече не толкова технологични, колкото законови и регулаторни препятствия.

<< Обратно към новините