Срив на БГ-пазара на автобуси през 2020 г.

22.01.2021

Срив на БГ-пазара на автобуси през 2020 г.

Само 129 нови автобуса от категория М3 са регистрирани в България през 2020 г. Това показват данните от официалната статистика на Министерството на вътрешните работи. Още 51 са регистрираните нови малки автобуси от категория М2.


Пазарът на нови автобуси от най-високата категория (М3 обхваща пътнически превозни средства с повече от 8+1 седящи места и допустима максимална маса над 5 т), където влизат и типичните големи градски, междуградски и туристически модели, по традиция не е особено силен в България, а през последните години бележи постоянен спад. Сега заради влошената от пандемията ситуация сривът е още по-драматичен. През 2019 г. новите регистрации от категория М3 са били 229. Което означава, че при отчетените през 2020 г. едва 129 новорегистрирани превозни средства кат. М3 имаме спад от близо 44%.

В категория М3 обаче освен класическите големи автобуси с дължина над 10 м попадат и мидибуси под тази граница, но с допустима максимална маса над 5 т, някои от които са изградени на базата на големите ванове, предлагани от автомобилните марки. Преглед на марките в статистиката за 2020 г. и на регистрираните модели показва, че от 129 автобуса - категория М3, с дължина 10 и над 10 метра, са по-малко от половината.

Пазарът на автобуси у нас, особено в категория М3, продължава да е силно зависим основно от държавни поръчки и от обществени и частни поръчки за градския транспорт. Не прави изключение и 2020 г. Марката Akia (16 бр.) продължава с доставките си за образователното министерство. Турската марка BMC (18 бр.) достави газови градски автобуси за София и други градове. Higer (17 бр.) попълни флота на столичния градски електротранспорт с електробуси. Списъкът на доставчиците на градски автобуси продължава с Isuzu (23 бр.), Temsa (22 бр.), Yutong (8 бр.).

Новото име в този списък е на китайския производител на електрически автобуси Alfa Bus, който прави дебют у нас. За нуждите на градския транспорт в Казанлък вече са регистрирани 7 градски електрически автобуса от тази марка, които са с дължина 8 метра и 10,5 метра. Очаква се доставката на още три електрически превозни средства от същата марка за Велико Търново.

На този фон в общата статистика е доста минимален приносът на големи туристически и междуградски автобуси. Не може да не се отбележи обаче първата доставка в България на туристически IVECO Magelys Pro – пак по държавна поръчка. Списъкът на големите автобуси се допълва от един туристически Scania Touring, един междуградски Mercedes-Benz Intouro M, туристически Yutong Т122HDH и шест луксозни туристически автобуса Irizar i6.При миниавтобусите от категория М2 (с повече от 8+1 седящи места и допустима максимална маса до 5 т), повечето от които са базирани на големи ванове, през 2020 г. са регистрирани 51 нови превозни средства. В сравнение с регистрираните преди година 160 нови автобуса от категория М2 спадът е 69%. Тук с най-много регистрации е Ford Transit (18 бр.), а на общия фон сериозно е представянето на Renault Master (11 бр.) и на Mercedes-Benz Sprinter (8 бр.).

Публикуването на официална статистика за регистрираните нови превозни средства по вид, марка, а вече и по модел даде възможност да се добие представа и за състоянието на пазара на микробуси. Тук причисляваме пътническите превозни средства от категория М1 – с допустима максимална маса до 3,5 т и с до 8+1 седящи места, които на практика са базирани на моделите на средни ванове и на някои по-леки версии на големите ванове, които не са били регистрирани като превозни средства от категория N1 (моторни превозни средства за превоз на товари с допустима максимална маса до 3,5 т). Статистиката показва, че през 2020 г. регистрираните като пътнически нови, средни и големи ванове с до 8+1 седящи места са 322, а най-добре представена в сегмента е френската марка Renault с моделите си Trafic и Master.

<< Обратно към новините