Стикерите за сляпа зона във Франция ще се изискват от 1 април 2021 г.

21.01.2021

Стикерите за сляпа зона във Франция ще се изискват от 1 април 2021 г.

В началото на 2021 г. Франция прие изискването да се поставят знаци (стикери), означаващи т. нар. сляпа зона (angles morts/blind spot), на автомобили с маса над 3.5 тона

Предвиден е гратисен период до 31 март 2021 г., като дотогава контролът ще се фокусира върху повишаване на осведомеността.

По информация на Транспортконсулт същевременно това изискване в момента се обжалва и не е ясно дали изобщо ще се прилага. Принципно знаците трябва да отговарят на предвидения образец:

Според публикувания правилник стикерите трябва да се поставят както следва:

Отзад: вдясно от центъра, на височина между 0.9 м. и 1.5 м.

Отстрани на: моторно превозно средство (влекач/товарен автомобил): от двете страни на автомобила, на до 1 метър от предната част и на височина между 0.9 м. и 1.5 м.; полуремарке: от двете страни на превозното средство, на до 1 м. от шенкелния болт при височина между 0.9 м. и 1.5 м.; ремарке: от двете страни превозното средство, на до 1 м. от предната част на каросерията, на височина между 0.9 м и 1.5 м.

Предвижда се неспазването на това задължение (в случай че се потвърди) да води до непосредствена глоба в размер на 135 евро или съответно до 750 евро, ако се откаже незабавно плащане и случаят се отнесе до съда.

<< Обратно към новините