По пътищата на ЕС се движат 6,2 млн. камиони

20.01.2021

По пътищата на ЕС се движат 6,2 млн. камиони

Ново проучване на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA) показва, че в момента по пътищата на ЕС се движат 6,2 милиона полутежки и тежки автомобили за работа, чиято средна възраст е 13 години.

Почти 98% от всички тези камиони са на дизел според доклада „Превозни средства в употреба през 2021 г“. Само около 2300 броя - или 0,04% от общия автопарк - са камиони с нулеви емисии.

Европейските производители на камиони изчисляват, че около 200 000 камиони с нулеви емисии трябва да влязат в експлоатация до 2030 г., за да се постигнат целите за CO2 на тежкотоварните автомобили. Въз основа на новите данни на ACEA, това значи 100-кратно увеличение в рамките на по-малко от 10 години.

В неотдавна публикуваната Стратегия за мобилност Европейската комисия постави цел до 2030 г. да бъдат пуснати около 80 000 камиони с нулеви емисии, което всъщност е далеч от изискванията на регламента за CO2 (-30% емисии) .

Европейските производители на камиони се ангажират да предлагат на пазара камиони с нулеви емисии и бързо ще увеличат гамата си с нулеви емисии през следващите няколко години, заяви генералният директор на ACEA, Ерик-Марк Хютема. Те обаче не могат сами да направят такава радикална и безпрецедентна промяна.

За да се превърнат камионите с нулеви емисии в предпочитан избор за транспортните оператори, са необходими спешни действия на европейско ниво и на равнище държави-членки на ЕС. Това включва установяване на пътни такси на базата на CO2, данъчно облагане на горивата въз основа на съдържанието на им въглерод, стабилна система за ценообразуване на емисиите на CO2 и най-важното - гъста мрежа от инфраструктура за зареждане, подходяща за камиони.

Новият доклад на ACEA разкрива и следните факти за автопарка от автомобили за работа (камиони, ванове и автобуси), работещи в Европа:

Полша разполага с почти 1,2 милиона камиони, а най-големият автопарк е последван от Германия (1 010 742) и Италия (946 393).

С възраст повече от 21 години, гръцките камиони са най-старите в ЕС. Най-новите камиони могат да бъдат намерени в Австрия (6,4 години).

Повече от 28 милиона ванове са в обръщение в ЕС. С 6 милиона превозни средства Франция разполага с най-големия автопарк.

Средната възраст на лекотоварните превозни средства в ЕС е 11,6 години. Сред четирите основни пазара на ЕС Испания има най-стария автопарк (13,0 години), следвана от Италия (12,6 години).

Лекотоварните превозни средства с дизелово гориво са доминиращи във всички страни от ЕС, с изключение на Гърция. Почти 90% от автомобилния парк на ЕС се движи с дизел, само 0,3% от вановете в ЕС са с акумулаторни батерии.

Около 692 207 автобуси са в експлоатация в целия Европейски съюз, като почти половината от тях са само в три държави: Полша, Италия и Франция.

Средната възраст на автобусите по пътищата в ЕС е 11,7 години. Най-старите автобуси са в Гърция (19,9 години), а най-новите са в Австрия (4,8 години).

Дизеловите автобуси все още представляват 94,5% от флота на ЕС, като само 0,6% са електрически на батерии.

<< Обратно към новините