4 седмици до Dakar 2021

04.12.2020

4 седмици до Dakar 2021

Рулетката на най-голямото приключение в света на автомобилните спортове ще се завърти след 4 седмици.

[✕]

 
Участието в Rally Dakar 2021 обаче ще бъде най-слабото през последните 25 години в резултат на пандемията COVID-19 – това личи от предварителните списъци на участниците, които публикува организаторът A.S.O. (Amaury Sport Organization).

В списъците с предварително направените заявки са имената на 440 участници с 266 превозни средства от различните категории. В последната надпревара, която се проведе в Южна Америка – в Перу през 2019 година, участниците бяха 541, а превозните средства – 334.

[✕]


Още по-впечатляващи бяха цифрите за 2020 година – първото състезание в Саудитска Арабия събра 563 конкуренти и 342 превозни средства. Разбира се, това не са окончателните данни – точният брой участници и машини ще стане известен след техническия преглед, който поради пандемията бе прехвърлен от Марсилия в Джеда, след разтоварването на техниката.

Още повече, че промени в последния момент, преди началото на събитието, е имало и в предишни години, а предвид ситуацията вероятно организаторът не би отказал и на желаещи, които са пропуснали сроковете, предвидени в регламента. Още в средата на годината директорът на ралито Давид Кастера бе заявил, че предвид ситуацията очаква значително по-малко регистрации, но е важно, въпреки пандемията, Rally Dakar да продължи да се провежда.

При камионите заявените екипажи са 42. Единствено КАМАЗ-Мастер е с пълен отбор, пилоти на четирите екипажа са Каргинов, Шибалов, Сотников и Мардеев. От другите фаворити МАЗ-Автоспорт е само с камионите на Вязович и Вишньоски.

Многобройни са самостоятелно участващите екипажи от Чехия – на Мацик, Лопрайс, Солтис, Томанек, както и по-малко опитни и известни претенденти. Палитрата от марки тук включва Praga, Tatra, IVECO и MAN. Отново най-много са пилотите от страната на лалетата (IVECO, DAF, Renault, Volvo и дори един International).

Чилиецът Касале, победител от предни години при ATV, възнамерява да стартира с Tatra, подготвена от Buggyra Racing, с навигатор чилиец и чешки механик. Из пясъците ще спорят камиони от тринадесет марки: DAF (4), Hino (1), International (1), IVECO (6), КАМАЗ (4), МАЗ (2), MAN (11), Mercedes-Benz (3), Praga (1), Renault (3), Scania (1), Tatra (4) и Volvo (1).

<< Обратно към новините