Конфискуват камиони заради недекларирани сладкиши и кафе

03.12.2020

Конфискуват камиони заради недекларирани сладкиши и кафе

Може ли транспортирането на храна в кабината да бъде основание за конфискуване на превозно средство? Да, особено ако отивате в Беларус и случайно сте сложили кафето и сладкишите си в отделения под тавана и таблото.

[✕]

През ноември митничарите на границата на Беларус са задържали шофьор от Гродно, Беларус, който се опитал да внесе незаконно общо 11 килограма хранителни продукти; кафе, мармалад и сладкиши.

Шофьорът ще бъде изправен пред съда, но превозвачът също ще понесе загуби, тъй като в тази ситуация беларуските служители имат право да конфискуват камиона. Митническите служби призовават шофьорите да спрат да се опитват да внасят контрабандно всякакви стоки, защото последиците са много тежки.

[✕]


Митническите служби на Беларус започнаха интензивни проверки за търсене на недекларирани стоки, специално за „лесно продаваеми“ артикули, които са най-търсени в страната.

Проблемът е доста сериозен. Според данни на Държавния митнически комитет на Беларус броят на нарушенията от страна на шофьори на камиони, свързани с незаконен превоз на стоки „за лична употреба“, се е увеличил почти двойно. През октомври 2019 г. са открити 250 нарушения от митниците, а през същия месец на тази година цифрата е достигнала 470.

Най-популярните недекларирани стоки, които митническите служители намират в багажа на шофьорите на камиони, включват различни храни, алкохол, почистващи продукти, автомобилни части, строителни материали, канцеларски материали и пиротехника.

Един шофьор е хванат със 70 опаковки кафе и 50 опаковки витамини в превозното средство, които били за собствена употреба. Той е спрян на полско-беларуската граница и обяснил, че не е знаел за задължението да декларира тези продукти, въпреки че е решил да ги скрие за всеки случай.

Обикновено в такива случаи водачите носят административна отговорност под формата на глоба в размер от приблизително 45-270 евро. Митническите служители обаче все по-често избират да изпратят превозното средство обратно, или да го конфискуват.

Всичко това значително увеличава времето, необходимо за преминаване на границата, оказва негативно влияние върху капацитета и епидемиологичната ситуация на пунктовете и увеличава цената на превозите, отбелязва Държавният митнически комитет на Беларус.

<< Обратно към новините