СМП и UND предложиха мерки срещу опашките на границата с Турция

03.12.2020

СМП и UND предложиха мерки срещу опашките на границата с Турция

Браншовите съюзи на превозвачите от България (СМП) и Турция (UND) набелязаха пакет от мерки за намаляване на опашките на граничните пунктове между двете държави. Списъкът ще бъде предоставен на администрациите в двете страни.

[✕]


След мирния протест на превозвачите на ГКПП Капитан Андреево, на 2 декември, беше проведена работна среща между Ангел Траков – председател на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи (СМП) и Четин Нухоглу – председател на турската браншова организация на превозвачите (UND).

Двамата са обсъдили проблемите с преминаването през граничните пунктове между България и Турция - както през ГКПП Капитан Андреево, така и през ГКПП Лесово. Акцентът е бил върху основния проблем - забавената обработка на камиони и товари на границата между двете страни. Огромните опашки от тежкотоварни камиони станаха причина за протеста на двете организации по-рано през деня. През последните месеци шофьорите чакат по 90 часа за обработка на граничните пунктове.

[✕]


Според двете браншови организации проблемът не може да се ликвидира с временни мерки, а е необходимо да се намерят дългосрочни решения. По време на работната среща е изготвен и списък с най-спешните стъпки, които да бъдат предприети от администрациите на двете страни:

1. Да бъде решен въпросът с кадровата обезпеченост на служителите на Гранична полиция и Агенция Митници от българска страна – ще се настоява да бъде увеличен броят на служителите и да бъде сформиран поне още един екип.

2. Да бъде решен въпросът за допълнителен коридор (т.нар. фриго коридор). Турската страна беше информирана, че за създаването му вече има решение на МС и до края на годината ще бъде обявена обществена поръчка за изграждането му.

3. От страна на Република Турция ще трябва да реши проблема с часовата разлика. В момента при смяната на екипите, заради часовата разлика се губят около 3-4 часа на денонощие.

<< Обратно към новините