Български и турски превозвачи протестират на границата

01.12.2020

Български и турски превозвачи протестират на границата

​​​​​​​Най-голямата браншова организация в автомобилния транспорт у нас - Съюзът на международните превозвачи в България и колегите им от Асоциацията на превозвачите на Република Турция организират мирен протест срещу забавената обработка на камиони и товари на границата между двете страни.

[✕]


Представители на СМП-България и UND-Турция ще протестират в буферната зона на ГКПП Капитан Андреевво на 2 декември от 11 часа. Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, увериха от съюза.

През последните няколко години превозът на стоки през територията на България се е увеличил значително, обясняват в мотивите си за протеста от СМП. Ако през 2018 г. за едно денонощия през пункта са преминавали около 700-800 тежкотоварни превозни средства, днес трафикът е нараснал до толкова, че за 24 часа границата пресичат до 1000-1200 камиона. Въпреки това обработката на превозните средства е останала бавна и на граничния пункт се образуват километрични колони, което създава напрежение в сектора.

[✕]


През октомври са проведени срещи на двете организации с министерствата на транспорта на двете страни, които не са дали резултат и времето за обработката на товарите на границата не се е променило. Автомобили продължават да чакат и по повече от 2-3 дни. Браншовите организации настояват за спешни мерки, които да ускорят обработката, за да могат да се спазват сроковете за логистика на товарите.

<< Обратно към новините