Намалени ограничения и увеличени глоби в Испания

01.12.2020

Намалени ограничения и увеличени глоби в Испания

Испанското правителство въвежда редица промени в правилата за движение по пътищата. Ограниченията за скоростта в градовете ще бъдат намалени, а глобите за превишаването им ще бъдат увеличени. Ще бъдат забранени и антирадарите.

[✕]

С цел повишаване на безопасността на движението по пътищата в градовете, испанското министерство на вътрешните работи реши да намали ограниченията на скоростта на следните места:

- на еднопосочни пътища с паважна настилка ограничението ще бъде 20 км/ч вместо досегашните 50 км/ч,
- по пътища с по една лента във всяка посока максималната скорост ще бъде 30 км/ч,
- по пътища с две или повече ленти в едната посока ограничението ще остане 50 км/ч.

[✕]


Новите мерки за ограничаване на скоростта са предназначени да намалят сериозно нарасналите произшествия. Те трябва и да стимулират промяна в модела на градска мобилност и да намалят привлекателността на използването на лични автомобили, обяснява Фернандо Гранде Марласка, испанският министър на вътрешните работи, цитиран от всекидневника El País.

С измененията са променени и тарифите за глобите. Прекалено бързото шофиране в зони от 30 км/ч ще бъде наказано, както следва:

100 евро глоба за скорост между 31 и 50 км/ч,
300 евро глоба за скорост между 51 и 60 км/ч,
400 евро глоба и 4 наказателни точки за шофиране със скорост между 61 и 70 км/ч,
500 евро глоба и 6 наказателни точки за шофиране със скорост между 71 и 80 км/ч,
600 евро глоба и 6 наказателни точки за шофиране със скорост 81 км/ч и повече.

Промените в ограниченията на скоростта и свързаните с тях глоби са само част от мерките, предвидени от Министерството на вътрешните работи. Броят на наказателните точки за някои нарушения също ще бъде увеличен. Например за използване на мобилен телефон водачът вече ще получава не 3, а 6 наказателни точки, а за шофиране без обезопасителен колан 4 наказателни точки, вместо 3.

Освен това правителството е решило да попълни пропуск в закона, който досега е затруднявал борбата с антирадарите. Понастоящем се наказва само използването на радарни детектори и устройства или приложения с функция за предупреждение за контрол на скоростта, а не притежаването им. На практика е било почти невъзможно да се хване водачът при извършване на нарушение, тъй като хората, спрени за проверка, бързо са изключвали оборудването. След като новите правила влязат в сила, притежанието на такива устройства също ще бъде санкционирано с глоба от 500 евро и 3 наказателни точки.

Промените трябва да влязат в сила на 2 януари 2021 г., но що се отнася до ограниченията на скоростта, правителството дава шест месеца от момента на публикуване на закона за коригиране на знаците в градовете, т.е. до 12 май 2021 г.

<< Обратно към новините