В Дания искат шофьорите на камиони да са с приоритет за ваксините срещу COVID-19

30.11.2020

В Дания искат шофьорите на камиони да са с приоритет за ваксините срещу COVID-19

ITD, датска организация за автомобилен транспорт със 700 членове, заяви, че шофьорите на камиони трябва да бъдат една от приоритетните групи за достъп до ваксините срещу COVID-19.

[✕]

В свое изявление ITD заяви, че шофьорите на камиони трябва да бъдат в челото на опашката, за да получат ваксината, след като са сред най-застрашените групи:

„Правителството представи стратегия за това как трябва да бъде разпространена бъдещата ваксина срещу Covid-19. Стратегията гласи, че първите ваксини, които Дания ще получи, ще бъдат приоритизирани за избрани групи с повишен риск от заразяване с Covid-19, както и за персонала на първа линия в секторите на здравеопазването и социалните грижи. Наистина има смисъл да се даде приоритет на защитата на групите, които са най-изложени на най-голям риск.

[✕]


След това трябва да се осигурят групите, които поддържат нормалния живот на обществото. По време на първия локаут през пролетта беше очевидно, че шофьорите играят решаваща роля при доставката на стоки и медицинско оборудване, и би трябвало да продължат да го правят. Следователно трябва да се помисли за приоритна ваксинация на водачите, ако те изберат да бъдат ваксинирани, за да изпълняват важните си задачи с минимален риск от заразяване с вируса.“

Датската държавна програма за ваксинация ще започне, след като ваксината срещу COVID-19 бъде одобрена, доставена и разпространена във всички пунктове за ваксинация. Очаква се това да стане възможно в рамките на един или два месеца.

Изявлението на ITD беше публикувано по същото време, когато американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията обявиха, че „работниците в основни и критични браншове“ ще бъдат сред групите, на които ще бъде даден приоритетен достъп до ваксините срещу COVID-19.

Както Freightwaves съобщи, Американската агенция за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата определи шофьорите на камиони за жизненоважни, както и операторите на складове, екипажите на кораби, работниците във въздушните товари и служителите на пощенските служби на САЩ.

<< Обратно към новините