MAN представи мобилен автомобил за тестване на коронавирус

26.10.2020

MAN представи мобилен автомобил за тестване на коронавирус

Резултатите от PCR теста са налични в рамките на един час.

[✕]

MAN Truck & Bus разработи иновативно диагностично средство в сътрудничество с признати експерти от здравния сектор, което може да се използва за безопасно и бързо откриване на SARS CoV-2 инфекции. Подвижната лаборатория е базирана на вана MAN TGE. С капацитет от над 500 теста на ден, подвижната лаборатория е напълно подходяща за провеждане на тестове на терен, ако има съмнение за потенциална инфекция, например в домове за възрастни хора, училища, компании или институции. По този начин с помощта на диагностичното средство за коронавирус на MAN, огнищата от инфекции могат да бъдат елиминирани.

Иновативният автомобил за тестване на коронавирус на MAN ще допринесе за ограничаване на пандемията от Covid-19, като предостави бързи резултати от PCR теста на място. Колкото по-бързо се тестват всички в потенциален контакт с коронавирус, включително предполагаемите случаи, толкова по-ефективно огнищата и всяко по-нататъшно разпространение на вируса могат да бъдат елиминирани. Скоростта на тестовете е друго предимство на този иновативен продукт. С най-новото оборудване за PCR молекулярна диагностика Vivalytic от Bosch Healthcare Solutions, внедрено на борда на MAN TGE, резултатите от теста са достъпни в рамките на 39 минути. Понастоящем тези PCR тестови устройства са сред най-търсените устройства на пазара. Следователно целият процес, включително намазка, подготовка на проби и тестване, отнема по-малко от час.

[✕]


При мобилна употреба, например на гранични пунктове или по магистралата, тестовият автомобил на MAN за коронавирус показва още една от своите силни страни: гъвкавостта. Тестовите приоритети могат бързо да бъдат преместени, както е необходимо, и да бъдат разположени точно там, където е необходимо. Мобилното тестово превозно средство е дигитално. В него могат да се изпълняват четири задачи в непрекъснат процес: вземане на проби от тампони, тестване, анализ и комуникация. Резултатите от PCR теста се прехвърлят дигитално от тестовото устройство към лаптоп в реално време. Това позволява бърз отчет да бъде изпратен директно от вана на MAN до отговорните здравни органи, отдели или до тестваното лице.

Предимствата на тестовия автомобил за коронавирус на MAN с един поглед:

- Гъвкаво тестване там, където е най-спешно, например в регионални горещи точки
- Възможни превантивни тестове на място, например преди събития с голям брой хора
- Намаляване на производствените загуби в компаниите (участие в пакета медицински услуги на компанията)
- Просто тестване на пациенти с ограничена подвижност, например в домове за грижи или пенсиониране
- Бързо идентифициране и изолиране на заразени хора
- Намаляване на времето за обработка
- Облекчение за общопрактикуващите лекари и лаборатории

Предлагат се два различни версии на превозното средство: една със стандартно междуосие и 3,5 тона брутно тегло и една с дълго междуосие и 5,5 тона брутно тегло. Късата версия служи като мобилно диагностично превозно средство и е оборудвана с до 16 тестови устройства Vivalytic от aprimeo diagnostics, партньор на Bosch за дистрибуция, участващ в разработката. Тестовите устройства Bosch Vivalytic се използват в специално произведени стелажни системи. Вземането на проби се извършва извън превозното средство, където квалифициран медицински персонал се грижи за пациентите. Този сценарий за внедряване, с голям обем на тестваните хора, е особено подходящ за домове за грижи, училища, големи събития или компании.

Новата подвижна лаборатория за бързи тестове за коронавирус на MAN може да се използва в цяла Европа и вече е наличен за поръчки. Първите две тестови превозни средства бяха завършени през октомври 2020 г.

 

<< Обратно към новините