Въведени мерки за влизане и излизане от Хърватия

19.05.2020

Въведени мерки за влизане и излизане от Хърватия

От транспортното ни министерство предоставиха актуална информация за промените в граничния режим, въведени от Хърватия.

[✕]

Разрешава се влизането в Хърватия на чуждестранни граждани, които отговарят на едно от следните условия:

Притежават документи, доказващи собственост върху недвижими имоти на територията на Хърватия, или плавателни съдове (евентуално и лизинг), или ако идва на погребение в страната и притежава подходящата документация. При изпълнение на тези условия, чуждестранните граждани декларират на ГКПП адрес на местопребиваване или на местоположение на имота/плавателното средство, телефон за връзка и период на пребиваване.

[✕]


Разполагат с документация, доказваща интереса на икономическия субект за тяхното посещение в Хърватия.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) в Хърватия. През територията на Хърватия всички МПС се движат без конвой и без организирани почивки. Задължително е ползването на магистралите и спазването на епидемиологичните мерки, вкл. физическа дистанция на паркингите от около 1,5 м от останалите лица.

В момента отворени за транзитно преминаване на товарни МПС са:

- на границата със Словения - на ГКПП Брегана и Мацель,
- на границата с Унгария - ГКПП Горичан и Дубошевица,
- на границата с Босна и Херцеговина - ГКПП Нова Села, Стара Градишка и Славонски Шамац,
- на границата със Сърбия - само на ГКПП Баяково.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне:

През Словения – Австрия – Унгария – Румъния, в зависимост от граничния режим на тези държави; през Сърбия – с разрешение.

Летище Загреб функционира нормално, но от Хърватия няма директни полети за България. Към момента може да се пътува с комбинирани полети.

По отношение на морския транспорт, възстановена е фериботната линия Задар – Анкона.

Възобновено е пропускането на сезонни работници от/за Словения, Италия, Унгария и Австрия, както и крайграничният транспорт с Унгария, Словения и Босна и Херцеговина.

Лицата от горепосочените категории не подлежат на карантина/ самоизолация и могат да влязат в страната по суша, през съседните на Хърватия държави, както и по въздух през летище Загреб (към момента функционират комбинирани полети).

<< Обратно към новините