Превозвач плати половин млн. евро да прибере камионите си

19.05.2020

Превозвач плати половин млн. евро да прибере камионите си

Нидерландската транспортна компания Vos Logistics плати депозит от няколкостотин хиляди евро, за да си прибере 89 камиони, задържани в Белгия.

[✕]

Возилата са били иззети в ход на разследване за социален дъмпинг, за какъвто превозвачът е обвинен.
Vos Logistics е платила половин милион евро, за да получи обратно задържаните преди два месеца камиони на компанията. За тази цел тя е взела ипотечен кредит, обезпечен отчасти от един от белгийските клонове на известна банка.

Да припомним, че в началото на март белгийските служби заловиха 89 камиони в две бази на Vos Logistics в Зеебрюж и Питем в Белгия. Полицията е разпитала и няколко десетки шофьори от Полша и Румъния, които били наети от превозвача. Холандската компания е заподозряна в социален дъмпинг.

[✕]


Според надзорните органи компанията е използвала чуждестранните си клонове по нечестен начин, както и в Полша, по модела на т.н. компания „пощенска кутия“. Там са работели шофьори въз основа на полските социални разпоредби, данъци и тарифи, а камионите са извършвали превози главно в страните от Бенелюкс.

Компанията не признава предявените обвинения и през март заявява, че спазва разпоредбите на ЕС и е готова да сътрудничи на органите. Делото все още е висящо и депозитът ще покрие евентуална бъдеща глоба, която може да бъде наложена на компанията от съда.

<< Обратно към новините