Освобождават от е-винетка 151 км пътища около София

20.02.2020

Освобождават от е-винетка 151 км пътища около София

23 февруари е последната възможност за покупка на седмична електронна винетка за камионите и автобусите над 3,5 тона.

[✕]

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

Поддържането им за последните 5 години струва над 40 млн. лв. или около 8 млн. лв. годишно. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура Георги Терзийски пред БТВ.

Той съобщи, че вчера Столичната община официално е депозирала в АПИ искането си за въпросните участъци около София да бъдат извадени от Списъка на републиканските пътища, за които се събира пътна такса – винетка, срещу ангажимента да поеме разходите за поддържането им.

Терзийски подчерта, че поддържането на републиканските пътища струва пари и АПИ изразходва немалко средства за това.

Председателят на АПИ заяви, че на 151 км пътни участъци около София от 17 февруари, от когато започна контрола и чрез камерите на тол системата, до момента не е генериран нито един електронен фиш и нито един шофьор не е глобен. Той уточни, че камерите имат различен режим на работа - за тол, за тол и винетка или само за проследяване на трафика.

Терзийски посочи още, че вчера е провел срещи и телефонни разговори с кметове на населени места, чиито участъци, уточнени от Столична община, няма да подлежат на винетна такса.

Говорих с кметовете на Бистрица, Панчарево и Банкя, за да успокоят хората, че няма да бъдат глобявани, каза още той.

От АПИ заявиха, че още в началото на 2019 г. са предоставили възможност на всички 265 общини, не само на Столична община, да заявят кои участъци от републиканската пътна мрежа на тяхна територия да бъдат освободени от винетни такси, но след като те поемат разходите за поддържането им.

Получихме искания от няколко общини за прекласиране на пътищата от републикански в общински, които са разгледани от Пътната агенция. АПИ винаги е откликвала на заявленията на общините, този процес е двустранен – Агенцията сама не може да реши кои участъци да бъдат извадени от списъка за винетни такси, допълва Терзийски.

Междувременно от АПИ обявиха, че 23 февруари е последната възможност за покупка на седмична електронна винетка за камионите и автобусите над 3,5 тона. От 24 февруари 2020 г. продажбата им за тежкотоварни превозни средства ще бъде преустановена.

Промяната е свързана с въвеждането от 1 март 2020 г. на тол таксуване за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона. От 1 март тежкият трафик ще плаща на база изминато разстояние при ползването на 3115 км автомагистрали и първокласни пътища. Останалите близо 17 000 км от около 20 000 км републикански пътища ще бъдат безплатни за превозните средства над 3,5 тона.
 
От 24 до 29 февруари 2020 г. за автомобилите над 3,5 тона ще могат да се купуват само дневни електронни винетки, чиято продажба ще бъде преустановена в 23:59 часа на 29 февруари.

<< Обратно към новините