НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. КАМИОНИ! Включете се в 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Градски транспорт-Варна с 6 млн. лв. дългове

23.01.2020

Градски транспорт-Варна с 6 млн. лв. дългове

По повод тиражирана информация в публичното пространство, че е възможно фирма Градски транспорт във Варна да преустанови дейност поради натрупани дългове, компанията изпрати писмо до медиите.

[✕]

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

От компанията изтъкват, че с некоректно изнесените данни в някои електронни медии се правят опити за създаване на обществено напрежение, "което е недопустимо". Това се случвало точно в период, когато текат преговори със синдикалните организации за подписване на нов колективен трудов договор, в който се предвижда 10% увеличение на заплатите на работниците и служителите в дружеството.

[✕]


Задълженията на Градски транспорт Варна ЕАД в момента възлизат на 6 млн.лева от които:

- 3 млн.лева към НАП - които представляват публични задължения за последните три месеца
- 2,5 млн.лева към доставчик на гориво - които представляват задължения за доставки през последните 3 месеца
- 500 хил.лева към доставчици.на резервни части и услуги - задължения за доставки през последните 5 месеца;

Дружеството ще получи от Община Варна 2,3 млн. лева, с които ще бъдат погасени част от просрочените задължения и общият им размер ще намалее до 3,7 млн.лева.

"Не е налице никаква опасност Градски транспорт ЕАД да преустанови дейността си или да фалира. Ежегодно в този период от годината има такова натрупване на задължения, предвид факта, че тече процедура по приемане на държавния и общинския бюджети като през това време дружеството не получава субсидии и компенсации, във връзка със социалната функция, която изпълнява. Средствата се получават през месец март и се използват за погасяване на натрупаните задължения", завършват от компанията.

<< Обратно към новините