Етикетът за гуми в ЕС се обновява

04.12.2019

Етикетът за гуми в ЕС се обновява

Фокусът е върху насърчаването на зимната безопасност и екологичността. Новият етикет ще влезе в сила през май 2021 г.

[✕]

Подновяването на етикета за гуми в ЕС е особено полезно за потребителите на зимни гуми, тъй като той вече ще включва информация за сцепление на сняг и лед. Досега нямаше маркировки свързани с нужните характеристики за зимно време и шофьорите не можеха да отсеят между различните зимни гуми, проектирани за различни условия.

Новите етикети правят по-лесно сравнението между различните модели гуми и помагат при избора на потребителите, които пазаруват онлайн. Според по-ранния регламент, всички гуми на леки коли и ванове е нужно да имат стикер, който показва сцеплението на гумата на мокра настилка, шумът при търкаляне и влиянието върху разхода на гориво. Стикери досега не са били нужни за гуми на камиони, но информацията трябва да е налична. В Централна и Източна Европа, сцеплението на мокра настилка и на сняг са ключови за безопасното шофиране през зимата, докато в Скандинавските страни сцеплението на лед е по-важно.

[✕]


„Допреди информацията на етикетите на гумите беше подвеждаща за потребителите в Скандинавските страни, докато дилемата пред потребителите в Централна и Източна Европа не беше толкова голяма. Новата маркировка за сцепление на лед ще отличава гумите, които са подходящи за Скандинавия, от други зимни гуми. Маркировката за сцепление на сняг ще бъде позволена за гуми с представяне на сняг, което е достатъчно добро за зимата в Централна и Източна Европа.“, казва Ярмо Суннари, мениджър Стандарти, правила и одобрения в Nokian Tyres.

Маркировката за сцепление на лед първоначално ще се използва само при гумите за леки коли, докато маркировката за сцепление на сняг ще бъде налична и при гумите за миниванове, леки камиони, камиони и бусове. Маркировките са базирани на интернационални стандарти и регулации. В момента вървят тестове за стандартизация на сцеплението на лед в Международната Организация по Стандартизация, докато сцеплението на сняг бива разглеждано от регулациите на Икономическата Комисия за Европа на ООН.

<< Обратно към новините