Пуснаха магистралата Москва-Санкт Петербург

03.12.2019

Пуснаха магистралата Москва-Санкт Петербург

Платената магистрала M11 между Москва и Санкт-Петербург бе официално открита в Русия. По нея можете да изминете над 700 километра за между 5,5 до 6,5 часа. Цената на пътуването между двата града започва от 13,00 евро.

[✕]

Няколко десетилетия Русия разработваше плана за магистрала, която да е алтернатива на магистралата с нисък капацитет M10. Концепцията е родена през 70-те години, но строителството започва едва през 2010 г.

В зависимост от участъка трафикът по магистрала Нева се движи в 4, 6, 8 и 10 ленти с ограничение на скоростта от 110 до 130 километра в час. Маршрутът включва 325 структури - мостове, виадукти, пасажи за диви животни, както и тромпетни секции и "детелини".

[✕]


Шофьорите могат да използват както платения M11, така и безплатния M10, който е в значително по-лошо състояние. Доста водачи вече заобикалят повредените, нефункционални участъци от стария път, за сметка на магистралата.

За тежкотоварните превозни средства цената на пътуването зависи главно от категорията на превозното средство. Те се разделят на категория III - камиони и автобуси с 2 оси и височина над 2,6 м, и категория IV - камиони и автобуси с 3 или повече оси и височина над 2,6 м, включително превозни средства от категория III с полуремаркета по-високи от 2,6 м.

Цената на километър зависи и оттова дали превозното средство е оборудвано с бордово устройство (регистрирани потребители) или не (плащане в брой). Тя е различна в делничните празничните дни. Има значение дали шофирате през деня или през нощта. Базово целият маршрут от Москва до Санкт Петербург струва между 906 и 1980 рубли (25 и 55 лева).

Основният минус на новата магистрала е разположението на бензиностанциите, които са на разстояния 200-250 километра една от друга, всичките от една верига. Поради тази причина горивото по магистралата е малко по-скъпо, отколкото по останалите трасета в Русия.

Друг недостатък са проблемите с мобилните телефонни мрежи (липса на комуникация извън градския район), липсата на адекватен брой паркоместа, тоалетни и високи цени. Голямо предимство е безспорно времето за пътуване, което всъкратено с 2-4 часа.

Инвестицията възлиза на 7,3 милиарда евро, от които 5,3 милиарда евро са от държавния бюджет, а останалите 2 милиарда - от частни инвеститори. Това е най-скъпият завършен инфраструктурен проект в Русия.

<< Обратно към новините