Проблеми на чешките граници с новата тол система

02.12.2019

Проблеми на чешките граници с новата тол система

В неделя, 1 декември, новата система за събиране на пътни такси за камиони и автобуси заработи в Чехия. Шофьорите и превозвачите могат да очакват трудности поради пускането на новата система, главно по пътищата в района на граничните пунктове към Чехия.

[✕]

Последните данни показват, че все още има десетки хиляди превозни средства, използвали старата система, които не са се регистрирали в новата.

Задръстванията по пътищата се очаква да бъдат причинени предимно от опашките от превозни средства, които ще чакат за регистрация. Компанията CzechToll, оператор на системата, е разположила мобилни пунктове за регистрация, включително и на първите паркинги за камиони на границата. Затова в тези зони могат да се образуват задръствания. Очакват се опашки на седем от шестнадесетте най-важни гранични пункта на страната.

[✕]


Въпреки че все повече камиони са регистрирани в новата система, от CzechToll очакват задръствания на границите. Трудности са възможни и в районите на търговските пунктове и бензиностанциите в Чешката република.

Към 20 ноември 2019 г. броят на превозните средства, регистрирани в новата система за пътни такси, е бил около 251 000, или приблизително 55% от очаквания брой от 458 000. През изминалата седмица CzechToll е изпратил към клиенти 60 000 нови бордови единици, докато общият брой на бордовите единици, вече доставени на превозвачите, е 141 000.

Оценката на CzechToll на възможните задръствания по граничните пунктове беше преразгледана. По-рано беше прогнозирано, че задръстванията ще достигнат до 40 км на пункта Бохумин-Горжицки. Сега се очаква колона от 11 км. На Чиешин прогнозата е за 5 км. трафик.

Новата система за пътни такси в Чехия налага задължението за специална бордова единица в кабината на камиона, работеща със сателитна навигация. От 1 декември системата ще оперира по магистралите, а от 1 януари 2020 г. и по пътищата от първа категория. Платената тол система покрива общо около 2300 км пътища.

<< Обратно към новините