Румънски превозвачи ще блокират унгарската граница?

13.11.2019

Румънски превозвачи ще блокират унгарската граница?

Румънските превозвачи заплашват да блокират граничните пунктове с Унгария, ако унгарските власти не нормализират контролните си дейности, които предизвикват огромни колони. Ситуацията става все по-сериозна.

[✕]

Румънците се оплакват километрични опашки на граничните пунктове с Унгария. Според тях ситуацията на румънско-унгарската граница прилича на времената, когато нито една от държавите не е била член на Европейския съюз.

Поради щателния контрол, въведен от унгарските власти от 1 ноември, камионите чакат на 20-километрови опашки, твърди транспортният сайт diariodetransporte.com.

[✕]


Румънците казват, че унгарските служби не само проверяват документите, но и претеглят всеки товар, освен това проверяват дали са платени пътните такси при предходните влизания на камионите в Унгария.

В тази трудна ситуация румънските превозвачи заплашват, че ако унгарските власти не спрат тези дейности, те ще бъдат принудени да блокират всички пътища, водещи към Унгария.

"Клиентите ни не получават стоките си навреме, а ние плащаме глоби за това. Шофьорите не могат да си вземат законното време за почивка. Те прекарват много часове в задръствания, без тоалетни, хигиенни и санитарни помещения, в условия, които са нечовешки. Ако проблемите на границата с Унгария не бъдат решени спешно, ще блокираме граничните пунктове с тази страна, включително пътищата със слаб трафик", каза Дорин Поп, ръководител на румънската асоциация APTE 2002.

Асоциацията обединява 250 компании с общ автопарк от почти 4000 камиона. По данни на организацията, на 6 ноември задръстването преди границата с Унгария на румънската магистрала N-II е достигнало 25 километра. Времето за чакане на границата за шофьорите на камиони е няколко часа.

<< Обратно към новините