Роуд шоуто на Scania

17.10.2019

Роуд шоуто на Scania

Стратезите от Сьодертале от години предлагат пътища за устойчиво бъдеще на товарните и пътническите превози с използване на различни енергоносители, които са съобразени с реалностите в различни региони. Потребители от транспортния бранш в различни градове на страната получиха възможност да тестват машини на Scania на CNG.

[✕]

След Благоевград съвременни тежкотоварни транспортни средства на Scania за международен и регионален транспорт на природен газ бяха показани и в София пред компании от различни сектори, доставчици на горива, фирми-потребители на транспортни услуги и общини, които могат да сформират цялостна транспортна система за „чисти“ доставки.

„Нашият подход към устойчивия транспорт излиза отвъд границите на тежкотоварното производство. Scania разполага с най-широката гама от превозни средства с алтернативно гориво на пазара, но за да стимулираме промяната, се нуждаем от партньори, които предоставят на транспортната екосистема инфраструктура както за възобновяеми горива, така и за електрификация”, заяви Петър Дончев, изпълнителен директор на Скания България.

[✕]


Шведският производител влиза в стратегически партньорства с производители на горива, доставчици на инфраструктура и заинтересувани страни - власти, правителства и градски управи. „Заедно с клиентите и клиентите на нашите клиенти можем да подтикнем транспортния бизнес да предприеме стъпки за декарбонизиране на автопарка си и за увеличаване на използването на алтернативи на дизела. Днешната икономика на транспорта трябва да е устойчива за околната среда и икономически ефективна за бизнеса. Устойчивостта трябва да върви ръка за ръка с рентабилността и добрата новина е, че допълнителните разходи от предприетите технологични мерки могат да бъдат компенсирани от други, които намаляват отпадъците и повишават ефективността“ допълни Дончев.

Разчети на инженерите на Scania показват, че в зависимост от вида алтернативно гориво - биогаз или природен газ, въглеродните емисии могат да бъдат намалени с 15 до 90%. И двете алтернативи намаляват наполовина емисиите на азотен оксид и с 40% праховите частици. Същевременно двигателите на метан са изключително тихи, което е важно за работа в градска среда – за градска дистрибуция, почистване, превоз на пътници и др.

Посетителите разполагаха за драйв-тест с три автомобила на CNG – Scania R410 A4x2NA - кабина CR20N, Scania R410 A4x2NA – кабина CR20H и Scania P280 B4x2NA - кабина CP14L. Тестовите модели бяха оборудвани с полуремаркета на Schmitz Cargobull. Потребителите можеха да изпробват и лекотоварният Volkswagen Caddy TGI, който фабрично работи на сгъстен метан и може да измине над 1000 км. с едно зареждане на бутилките.

Роуд шоуто „Устойчивост! Сега и отвъд хоризонта!“ и след София продължава към Велико Търново (23.10), Русе (24.10), Варна (30.10), Бургас (31.10) и Пловдив (5.11).

<< Обратно към новините