Повече проверки на германската граница

15.10.2019

Повече проверки на германската граница

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер обяви увеличение на рутинните проверки по държавните граници. Целта е да се засилят мерките срещу незаконното влизане на мигранти в Германия.

[✕]

Сигурността започва от границите. В допълнение към увеличаването на проверките на австрийската граница, аз също наредих на Федералната полиция да засили рутинните проверки на участъците от германската граница, информира ръководителят на германското МВР.

По този начин министерството ще се бори срещу така наречената вторична миграция, т.е. да предотврати хората родени извън Европейския съюз, които вече са в Шенгенското пространство, да се възползват от липсата на „твърди“ граници, за да стигнат до Германия.

[✕]


Въпреки че Шенгенското споразумение предвижда премахване на контрола в 26 държави, нормативите в определени ситуации са "плаващи". В контекста на мигрантската криза Германия въведе граничен контрол като временна мярка през есента на 2015 г. Оттогава местните власти ги удължават на всеки шест месеца.
В интервю за седмичника „Bild am Sonntag” Хорст Зеехофер предупреди за поредната вълна от бежанци и призова за по-интензивен граничен контрол в ЕС.

Трябва да помогнем на нашите европейски партньори за контрола на външните граници на Европейския съюз. Прекалено дълго ги оставихме да се оправят сами. В противен случай ще видим същата вълна от бежанци като през 2015 г. Може би дори по-голяма от преди четири години - прогнозира ръководителят на германското Министерство на вътрешните работи.

<< Обратно към новините