НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. КАМИОНИ! Включете се в 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Хан е почти шампион, отново

16.09.2019

Хан е почти шампион, отново

С поредните си победи в първите състезания в събота и неделя на белгийската писта Золдер Йохен Хан почти са гарантира шестата титла.

[✕]

В събота шампионът с № 1, IVECO, спечели 10-та си Pole Position за сезона. Редом до него от първи ред стартира Албасетe, № 23, MAN. Следващите на стартовата решетка бяха чехът Лацко, № 55, Buggyra Freightliner и Курсим, IVECO, № 11, Ленц, № 30, MAN и унгарецът Киш, № 5, Mercedes, Щефи Халм, № 44, IVECO и Хосе Родригес, № 38, MAN, Райнерт, № 77 с IVECO и испанецът Луис Рекуенко, № 64, MAN.

Още в края на формиращата обиколка Ленц, забелязал проблем в електрониката на своя MAN, кривна към пита. А след светването на зелените светлини Албасете изпревари Хан в началния спринт и двамата започнаха да се отдалечават от групата. Лацко бе на трета позиция пред квартета Курсим, Киш, Райнерт и Халм. Чехът не застрашаваше пръвите двама, но бе с достатъчна преднина и изглеждаше, че всичко ще завърши така, както се подреди след първата обиколка. След три обиколки, на влизане в Т1 испанецът изгуби темпо и Хан, койт изглеждаше примирен с второто място, го изпревари без колебание и се откъсна, за да вземе малко неочакваната победа. На следващите места в десетката се класираха Лацко, Курсим, Киш, Халм, Райнерт, Тери Гибън, № 37, MAN, Дейвид Дженкинс, № 69, MAN и Оливър Джейнс, № 22, Buggyra Freightliner.

[✕]
Второто състезание в събота бе едно от по-хаотичните през този сезон. Още в първата обиколка Дженкинс излезе от пистата, увличайки още насколко камиона. Наложи се камионът на Читиньола, № 24, Mercedes, да бъде извлечен и това отне доста време, тъй като връзката за буксиране бе повредена, а това попречи на пилота да участва в повторния старт. Всички машини, участвали в мелето, бяха прегледани от техническите ръководители. Испанецът Рекуенко се оказа със незначителен пробив в една от задните гуми и му се наложи да се върне в пита и след това да стартира оттам.

Повторният старт се забави с половин час. И отново проблем – удар между Орсини, № 19, Mercedes, и единствената Scania, пилотирана от холандеца Клайнагелвоорт, № 15. След втория рестарт, в който редът на подреждане на камионите бе дълго обсъждан от съдии и организатори, след градушка от наказания (Дженкинс получи рекордните 4!) Райнерт бе удовлетворен да спечели третата си победа за сезон 2019, следван от Халм и Киш. Албасете остана четвърти, изпреварвайки Лацко, Хан, Курсим, Ленц, Хосе Родригес и Джейнс.В неделя Хан за 11-и път т.г. бе най-бърз в съревнованието за най-изгодна стартова позиция, като с време 1: 57.216 бе с 1/10 по-бърз от Лацко. Трети за стартовата решетка се класира Киш, следван от Халм, Албасете, Курсим, Ленц, Райнерт, Рекуенко и Хосе Родригес. Шампионът съумя да превърне тази позиция и в 11 победа през сезона, като в състезание 3 финишира на почти 8 секунди пред Лацко, след когото завършиха Киш и Халм (настойчивата германка така и не успя да измести унгареца от третото място!), Курсим, Албасете, Райнерт, Андерсън, № 7, MAN, Джейнс и Гибън.Вторият неделен старт достави радост на Албасете, който достатъчно убедително, с повече от 5 секунди, изпревари Курсим. На подиума се качи и Райнерт, следващите места в десятката останаха за Киш, Халм, Ленц, Андерсън, Хан, Дженкинс и Гибън.

Два кръга преди край на шампионата едноличен лидер е Хан, с 272 точки, следван от Албасете – 187, Лацко – 178, Халм – 157, Киш – 156, Райнер – 137, Ленц – 119, Курсим – 98, Хосе Родриге – 51 и Андерсон – 30.

В отборното класиране преднината на Die Bullen von Iveco Magirus (Хан/Халм), които имат 467 точки, пред Löwen Power (Албасете/Ленц) е 116 точки. Трети са Buggyra Racing 1969 (Лацко/Джейнс) с 281 точки, следвани от Tankpool24 Racing (Киш/Читиньола) с 230 и Reboconort Racing Team (Родригес/Родригес) със 139.


 

<< Обратно към новините