НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. КАМИОНИ! Включете се в 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Безопасно преминаване през зони на ремонт

19.07.2019

Безопасно преминаване през зони на ремонт

През летния сезон шофьорите трябва да се приспособяват към много на брой ремонти и строителни работи и зони по пътищата и магистралите на Европа. Вижте как е добре да шофирате, за да избегнете неудобствата в тези участъци.

[✕]

Според оценка на Dekra, в средата на юни в мрежата от магистрали в Германия е имало повече от 630 ремонтни площадки. Ситуацията е подобна и във всички останали страни в Европа. Експертите по злополуки препоръчват да шофирате в тези райони концентрирани и да не превишавате ограниченията за максимална скорост. Рискът от инциденти в тези участъци е значително по-висок, отколкото на нормален път без ремонт. През 2017 г. повече от 2700 души са били ранени, а 17 са загинали при злополуки в заните с ремонт на магистралите в Германия.

Водачите трябва да шофират с повишено внимание още от първата табела, която ги информира за предстоящ участък с ремонт и да не отвличат вниманието си от нищо. Ако останалите участници в движението в другите ленти се движат с еднаква скорост, по мнението на експертите е по-добре да се въздържате от изпреварващи маневри и да се движите със същата скорост. Ако не се чувствате в безопасност, най-добре е да се придържате към най-дясната лента.

Често пъти се случват инциденти, дължащи се на преминаване към насрещното платно или връщане в основното платно на движение. Съществува повишен риск от попадане на превозни средства в неправилната лента, излизане от лентата или страничен сблъсък при разминаване с друго превозно средство. Dekra предупреждава да не изпреварвате в последната минута, тъй като това ще намали значително нивото на безопасност при завръщането ви в основната лента на движение.

Когато автомобилите от две ленти трябва да се съберат в една е препоръчително да се използва методът на ципа – т.е. в стеснения участък последователно влизат автомобили от едната и от другата лента. Това намалява забавянето на трафика и преминаването през стеснения участък става по-бързо.

<< Обратно към новините