Консулството в Одрин е готово да помага

15.04.2019

Консулството в Одрин е готово да помага

Генералното консулство на България в Одрин е готово да съдейства при оплаквания във връзка с новата система за плащания на ГКПП в Турция.

[✕]

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. По информация на консулството трафикът на леки и тежкотоварни автомобили през ГКПП Капъкуле за сега е в рамките на нормалното. Във връзка с въведената на 11 април система за събиране на неплатени толтакси или наложени глоби на чуждестранни шофьори на моторни превозни средства, може да се очаква през следващите няколко дни да има предпоставки за забавяне на обработването на въпросните превозни средства. Това би могло да доведе до образуване на опашки от изчакващи преминаването през българско-турската граница, посочват от МВнР.

Нововъведената система предвижда плащане на ГКПП на Турция на излизане от страната на неплатените глоби и санкции. Те се плащат срещу издадени от турската страна квитанции с пълните задължения, поясняват от външното министерство.

Във връзка със съобщения за завишавани от турската страна суми на неплатени глоби, генералното консулство в Одрин към момента не е получавало оплаквания за такива случаи, но е готово да оказва съдействие на българските граждани и превозвачи и да извърши необходимата проверка по подаден сигнал. Според МВнР е необходимо да се обърне внимание, че предявената за плащане сума може да бъде обжалвана, но след като бъде платена.

<< Обратно към новините