Нови супер радари на френските пътища

12.04.2019

Нови супер радари на френските пътища

Тази година ще бъдат инсталирани около 400 интелигентни камери за засичане на движещи се с превишена скорост автомобили във Франция. Те обаче записват доста повече, отколкото си мислите.

[✕]

Новите устройства ще заменят разрушените радари по време на протестите на т.нар. "жълти жилетки". Супер радарите, наречени Mesta Fusion 2, се поставят на стълбове с височина около 4 метра, така че да могат да „наблюдават” движението по-добре. Те обхващат до 8 пътни ленти в радиус до 200 м, така че наблюдават десетки превозни средства едновременно. Оборудвани са с камери с висока резолюция (36 мегапиксела).

В допълнение към заснемането на превозни средства, движещи се твърде бързо, устройствата имат и много други функции. Те регистрират автомобилите преминаващи на червено, шофьорите, които използват телефон зад волана, или карат без предпазни колани. За момента обаче оборудването ще улавя само движещите се с превишена скорост. Важно е да се отбележи, че радарите контролират всички превозни средства, от мотоциклети до автомобили и камиони.

Друга интересна подробност е, че не всички радари ще са активни едновременно. Целта е те да накарат шофьорите да бъдат по-разумни зад волана и да не извършват нарушения. Понастоящем вече функционират няколко от тези устройства - в Марсилия, в Страсбург и в Ювелин.

<< Обратно към новините