Toyota и SoftBank инвестират 1 млрд. в Uber

14.03.2019

Toyota и SoftBank инвестират 1 млрд. в Uber

Група инвеститори, начело с Toyota Motor Corp. и SoftBank Group Corp, води преговори да инвестира 1 милиард долара или повече в подразделението за автономни автомобили Uber Technologies.

[✕]

В резултат на изтеклата информация за започналите преговори, подразделението се очаква да бъде оценено на 5 до 10 милиарда долара. Инвестицията ще бъде кешова инжекция за това подразделение на Uber, което струва стотици милиони долари без да носи приходи на компанията-майка. Освен това инвестицията може да открои стойността на Uber на фона на подготовката на компанията за излизане на борсата, при което тя може да бъде оценена до 100 милиарда долара.

Новината за инвестицията бе съобщена първо от електронното издание на в-к Wall Street Journal, според който до споразумение може да се стигне през месец април. Акциите на SoftBank поскъпнаха с 4% в сутрешната търговия на 14 март в Токио, а тези на Toyota останаха без промяна.

Най-големият японски производител на автомобили Toyota инвестира 500 милиона долара в Uber миналата година в областта на автомобилите с автономно управление, като интересното е, че и двете компании са възприемани като изоставащи от конкурентите си.

През миналата година Uber, който регистрира загуба от 3,3 милиарда долара, залага на автономните автомобили, за да не плаща повече на шофьори. Зараждащата се технология е обект на засилен контрол, след като самоуправляващ се автомобил на Uber удари и уби пешеходец във Финикс, САЩ през миналата година.

<< Обратно към новините