Към екологичните автомобили с морков, не с тояга

07.12.2018

Към екологичните автомобили с морков, не с тояга

Германският министър на транспорта Андреас Шойер заяви, че е против данъка върху дизела като средство за насърчаване на прехода към по-екологично чисти автомобили, но според него производителите трябва да ускорят усилията си за премахването на замърсяващите автомобили от пътищата чрез стимули за потребителите.

[✕]

Германското правителство се съгласи да намали емисиите от транспортния сектор с 40%, но не е ясно дали целта ще бъде постигната. Шойер подкрепя идеята за система от стимули за намаляване на емисиите въглероден диоксид, а не да се въвежда данък върху горивата, за какъвто настоява министърът на екологията Свеня Шулце. „Против данъците и допълнителните тежести съм“, каза Шойер.

Миналия месец германските производители се съгласиха да предложат до 3000 евро на автомобил за финансиране на различни мерки, включително обновяване на хардуера, за да помогнат Германия да се изчисти от токсичните емисии от силно замърсяващите дизелови автомобили. Поредица скандали, включващи схеми за прикриване на действителните равнища на вредните емисии от дизелови автомобили, нанесоха тежки удари по репутацията на германското автомобилостроене през последните години. И това се отнася не само автомобилите на Volkswagen, но също така бяха засегнати и други марки, като Audi, Porsche, Mercedes-Benz и Opel.

Шойер критикува автомобилния сектор, че не отбелязва голям напредък в разработването на алтернативни системи за движение като електромобилите въпреки факта, че правителството е изхарчило около 5,2 милиарда евро по такива програми.

<< Обратно към новините