Патова ситуация във Франция

06.12.2018

Патова ситуация във Франция

Ако не намерим добри решения за 6 месеца, данъците за автомобилните горива няма да се въведат, заяви премиерът на Франция Едуар Филип.

[✕]

Правителството на Франция ще отмени данъците за автомобилните горива, ако за половин година не бъде намерено решение, което да удовлетворява движението „жълти жилетки“. Това заяви премиерът на страната Едуар Филип в изявление пред депутатите от Националното събрание.

„Ако не намерим добри решения за 6 месеца, тези налози няма да се въведат“, каза премиерът. Той отбеляза, че през следващите 6 месеца във Франция ще бъдат проведени национални дебати по този въпрос, който предизвика масови протести в страната. „Французите излязоха на улицата, за да изразят гнева си. Те все още са много. Това е гневът на работещите французи“, каза Филип, цитиран от френски медии.

В разгара на кризата и заплахите на „жълтите жилетки“ да излеят гнева си отново в събота, на 8 декември, премиерът защити мерките, взети от началото на мандата на сегашната власт, заявявайки, че курсът е „правилен“. Той потвърди обявената вече отмяна на увеличението на данъците и повтори, че „заради нито един данък не си заслужава под заплаха да се поставя единството на нацията“.

При все това премиерът подчерта, че е необходимо „да се поддържа курса“. „Екологичният преход продължава да бъде повеля. Не можем да се вълнуваме на следващия ден след катастрофите, а след това да отлагаме решенията за по-късно“, подчерта френският премиер.

Той отдели значителна част от изказването си на мерките в полза на французите от победата на президентските избори на Еманюел Макрон. „Фактите са очевидни: през януари, а след това и през октомври милиони работещи бяха облагодетелствани от повишението на техните нетни заплати. Това е нещо, което, ако не греша, не се е случвало всеки ден през последните години“.

В края на речта си Филип изрази благодарност към силите на реда и под бурните ръкопляскания на депутатите отправи следното предупреждение: „На участниците в размириците, на погромаджиите искам да кажа: ние ще се справим с тях и ще бъдем неотстъпчиви. Мога да разбера гнева, но не мога да приема насилието и винаги ще се боря с ненавистта.“

<< Обратно към новините