Белият дом спира субсидиите за електромобили

05.12.2018

Белият дом спира субсидиите за електромобили

Съветникът по икономическите въпроси на Белия дом Лари Къдлоу заяви, че администрацията на президента Доналд Тръмп иска да прекрати субсидиите за електромобили и източници на възобновяема енергия.

[✕]

Попитан какви са плановете, след като General Motors обяви закриване на заводи в Северна Америка и съкращения миналата седмица, Къдлоу обърна внимание на данъчните субсидии на стойност 2500-7500 долара за потребителите, които си купуват електромобили, включително и такива произведени от General Motors. „Като част от политиката ни искаме да сложим край на всички тези субсидии. И между другото, останалите субсидии, въведени по времето на администрацията на Обама, ги приключваме - за възобновяемите източници и така нататък“, каза Къдлоу.

Данъчните субсидии са ограничени от Конгреса до 200 000 автомобила на производител, след което субсидиите отпадат. General Motors очакват да достигнат тавана в края на годината, което според сегашния закон означава, че схемата за данъчните субсидии на компанията ще приключи през 2020 година. Tesla обяви през юли, че е достигнала тавана. Други производители може и да не достигнат ограничението и след няколко години.

Експерти отбелязват, че Белият дом не може да промени схемата едностранно. Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да прекрати субсидиите на General Motors заради решението на компанията да закрие няколко свои завода. Къдлоу даде ясно да се разбере, че промените в схемите за субсидиите няма да засегнат само General Motors.

<< Обратно към новините