Италия губи по 1 млрд. евро без моста Моранди

05.12.2018

Италия губи по 1 млрд. евро без моста Моранди

Северозападните региони на Италия понасят икономически загуби от близо 1 млрд. евро годишно заради рухването на автомобилния мост „Моранди“ край Генуа.

[✕]

Такива оценки представи регионалното подразделение на бизнес асоциацията Confindustria. Според изчисления на експерти, представени в доклада „Икономически последици от рухването на естакадата Моранди“, икономиката на целия регион губи по 980 млн. евро и тези щети ще продължат, докато не бъде построена нова транспортна инфраструктура.

На 14 август мостът построен през 70-те години на миналия век край италианския град Генуа, по който преминаваше магистрала А10, рухна. В този момент на него се намираха над 30 леки автомобила и 3 камиона. При инцидента загинаха 43 души. Неколкостотин пък останаха без дом, след като жилищата им бяха повредени при срутването.

Правителството на Италия одобри специален указ за реда на възстановителните дейности. Без важната транспортна артерия обаче не само в Генуа, но и в целия регион, настъпи сложна транспортна ситуация. Въпреки това сроковете за разчистване на останките и началото на строителството непрекъснато се отлагат. По-рано властите обещаваха да възстановят моста до края на идната година, но според нови оценки на експерти това ще се случи не по-рано от 2020 година.

<< Обратно към новините