borsa.kamioni.bg - обяви само за автомобили за работа. Вижте ги!  Публикувайте вашата сега!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Технологиите и автоматизацията са бъдещето на транспорта

09.11.2018

Технологиите и автоматизацията са бъдещето на транспорта

Новите технологии и автоматизацията ще определят бъдещето на автомобилния транспорт според нови изследвания на Международният съюз за автомобилен транспорт (IRU), но съществуват и значителни пречки.

[✕]

В лицето на геополитическата и икономическа несигурност иновациите, основаващи се на технологиите, ще бъдат от ключово значение за посрещане на предизвикателствата на утрешния ден в сектора на автомобилния транспорт. Това сочи ново проучване направено сред 450 транспортни компании от Европа, Азия и страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, и публикувано от IRU по време на световния конгрес на съюза в Мускат, Оман на тема „Транспорт, логистика и мобилност“.

Откритията разкриват, че транспортните компании са загрижени за макро глобалните проблеми. Повече от половината (57%) виждат геополитическата несигурност като най-голямата заплаха за сектора - от ескалацията на международните търговски войни до нарастващата загриженост около Брекзит. Рискът от глобална рецесия и предизвикателството да се справи с променящото се потребителско търсене се считат за втора по големина заплаха за транспортните компании – 52%.

„Глобалната транспортна система засяга живота на всеки от седемте милиарда души на планетата - от храната, която ядем, до потребителските стоки, които купуваме. Така че не е изненадващо, че много от проблемите, пред които е изправено обществото днес, се считат също така и от транспортните компании за най-големите им предизвикателства. Те включват някои от основните теми, които доминират в международния дневен ред, включително геополитиката, търговията и околната среда“, коментира генералният секретар на IRU Умберто де Прето.

Транспортните компании признават, че развитието на технологиите и иновациите ще бъде от ключово значение за изграждането на безопасна, успешна и устойчива индустрия за в бъдеще. Една от три транспортни компании (33%) във всеки регион смята, че подобряването на безопасността ще бъде най-голямата възможност за иновации, докато една от пет посочват автоматизацията.

Всъщност транспортните компании са изключително оптимистични относно сроковете за автоматизация - над три четвърти (76%) от тях очакват автономните камиони да се превърнат в жизнеспособна възможност през следващото десетилетие; от тях 29% вярват, че те ще бъдат реалност на нашите пътища през следващите пет години. Транспортните компании смятат, че основната полза от автоматизацията ще бъде повишаването на производителността (50%), последвано от съкращаване на разходите (19%). Но пречките за прилагането на технологиите не са малко, като основните са разходите и инвестициите (71%), последвани от ограничено възприемане на нововъзникващите технологии (50%).

Макар много транспортни компании да смятат, че автономните камиони са едва ли не готови да започнат работа, реалността е малко по-различно. Все още има да се извърви немалък път преди автономните товарни автомобили да станат безопасни, сигурни и реално да бъдат устойчив вариант за транспорт на пътя. Докато самата технология става все по-сложна, съществува голям риск навлизането й да бъде възпрепятствана от липсата на необходимите инвестиции в инфраструктурата.

„Няма съмнение, че автономните камиони в крайна сметка ще бъдат голяма промяна за индустрията. Те ще повишат производителността, ще бъдат значително по-ефективни, а също и ще подобрят условията на работа на водачите. Но шофьорите няма да станат излишни или част от миналото и всъщност транспортната индустрия трябва да продължи да търси повече шофьори, защото те са незаменим фактор в професията. Необходимо е правилно и отговорно приемане на автоматизацията и трябва да търсим пълно сътрудничество от всички заинтересовани страни в сектора“, заяви управляващият директор на IRU Борис Бланш.

<< Обратно към новините