VOSS Automotive ще произвежда край Ловеч

09.10.2018

Инвестицията в Баховица е за 15 млн. евро, а работните места ще достигнат 1000 до края на 2020 година

VOSS Automotive ще произвежда край Ловеч

Един от най-големите производители на системи и компоненти за първоначално вграждане в леки и товарни автомобили и автобуси - VOSS Automotive, ще започне производство в България. VOSS Automotive Bulgaria ще развива дейността си в Индустриален парк Баховица, край Ловеч.

[✕]

Дружеството VOSS Automotive Bulgaria е основано през юни. Компанията е наела в ИП Баховица около 15 000 кв. м, които включват производствено хале, административна сграда, логистични площи, обясни при представянето управляващият директор на българският клон Роланд Вайс, който от 21 години работи във VOSS Automotive.

Заводът в България е част от плановете за разрастване на VOSS Automotive до 2025 г. и ще произвежда за Европа Първоначалната инвестиция в Баховица е за 15 000 000 евро, а заводът ще е оборудван с изцяло нова техника. В началото в него ще работят 400-500 души, от които 80 на сто ще са заети в производството. До края на 2020 г. заетите в Баховица трябва да станат 1000.

Българският клон на VOSS Automotive ще бъде изграден по типично аутомотивна структура - производство, логистика, инженеринг, финансов отдел, контрол, администрация. От основната фирма в България ще работят двама опитни мениджъри. Първите български специалисти, които ще работят в завода вече минават дву и тримесечни обучения в Германия и Полша.

Производството в България ще стартира през следващата година с изработка на SCR-системи за третиране на отработилите газове при дизелови автомобили, предназначени за първоначално вграждане. Годишно VOSS Automotive има до 3-4 млн. поръчки за такива компоненти от всички известни автомобилни производители - на камиони, автобуси, леки автомобили.

Решението да се инвестира в България е стимулирано от положителните впечатления от хората и страната, останали в мениджмънта на VOSS Automotive след първите посещения тук. За избора са допринесли принадлежността към ЕС и стабилното икономическо и политическо положение, както и подкрепата от агенцията за чужди инвестиции, министерство на икономиката и местната власт в Ловеч.

По време на представянето министърът на икономиката Емил Караниколов връчи на Роланд Вайс и д-р Щефан Ото, управляващ директор на VOSS Automotivе Удостоверение за предварителна административна помощ, с което на инвеститора ще бъде оказвано пълно съдействие за получаване на документи, необходими за издаване на сертификат за клас на инвеститор.

Д-р Щефан Ото пък разказа накратко историята на VOSS Holding и VOSS Automotivе. Главната квартира на компанията е базирана във Виперфюрт, Германия. Първата фабрика на VOSS e създадена през 1931 г. от Херман Фосс като в началото е произвеждала кранове за водопроводи и парни инсталации. От 1954 г. започва да произвежда иновативни продукти за двигатели и превозни средства - връзки, тръбопроводи, въздуховоди...

През 1975 г. въвежда за пръв път в света бързи връзки при пневматични спирачни уредби за камиони и автобуси. През 1996 се създава VOSS Holding и компанията се разделя на два клона - VOSS Automotivе и VOSS Fluid.

През 2004 г. се разработват системи за SCR и VOSS Automotivе започва производство в Полша. От 2006 г. стартира откриване на заводи по целия свят. Сега компанията има производствени мощности навсякъде, където има автомобилна индустрия - Европа, Китай, Индия, Северна и Южна Америка.

Производството на VOSS Automotivе е в няколко направления: пневматични системи, връзки и компоненти; SCR-системи и компоненти за тях; връзки за горивни уредби от всякакъв тип, включително газови; компоненти за системи за температурно управление, които имат широко приложение при електрически и хибридни превозни средства.

Освен производство VOSS Automotivе има и развойна и проучвателна дейност и се стреми да предлага на клиентите си оптимални и иновативни решения.

<< Обратно към новините