Toyota и SoftBank – заедно в автономността

05.10.2018

Toyota и SoftBank – заедно в автономността

Най-големият японски производител на автомобили Toyota, и технологичният гигант SoftBank създават съвместно дружество, което ще използва технологии за автономни автомобили, за да предлага нови услуги като мобилни денонощни магазини и автомобили, доставящи храна, приготвена по пътя.

[✕]

Съвместното дружество Monet се очаква да заработи до края на март следващата година. Сред предлаганите услуги ще бъдат и линейки, в който ще могат да се извършват медицински прегледи. Името на новата компания не е свързано с прочутия френски художник Клод Моне, а по-скоро е съкращение от mobility network (мобилна мрежа от англ. език). На обявяването на проекта в Токио присъстваха президентът на Тойота Акио Тойода и изпълнителният директор на SoftBank Масайоши Сон - рядка съвместна поява на шефовете на два от най-големите японски конгломерата.

Партньорството между водещия автомобилостроител и най-влиятелния технологичен гигант в Япония показва, че дори големите и добре финансирани играчи се страхуват да не изостанат в надпреварата за разработване на автономни и свързани автомобили. Съвместното дружество ще започне с капитал от 2 млрд. йени (около 17,5 млн. долара), като SoftBank държи малко над половината от новата компания.

„SoftBank и автомобилстроителите поотделно не могат да свършат всичко“, посочи Юничи Миякава, главен технологичен директор на SoftBank, който ще стане изпълнителен директор на Monet.

Това е първият път, при който двата концерна работят заедно, макар всеки от тях да развива самостоятелно технологии за самоуправляващи се автомобили и споделени автомобилни превози и да има инвестиции в компании за транспортни услуги чрез мобилни приложения като Uber, Grab и Didi Chuxing.

Toyota очаква в бъдеще да се използват конвои от самоуправляващи се автомобили с големина на автобус, които да изпълняват различни цели. Основавайки се на тази концепция, компанията разработи услуга, наречена e-Palette, която планира да използва за транспорта на атлетите и гостите по време на олимпийските игри в Токио през 2020 година. Monet ще предлага услуги на основата на автономни автомобили чрез e-Palette до втората половина на следващото десетилетие, заявиха компаниите.

SoftBank ще осигури технологии за събиране и анализ на транспортни данни, за да се гарантира, че колите се разпределят ефективно и се изпращат там, където са необходими. SoftBank има също и подрезделение за автономни транспортни средства - SB Drive, което разработва технологии за самоуправление на автобуси.

<< Обратно към новините