Дизелгейт и дело и за Porsche

12.09.2018

Дизелгейт и дело и за Porsche

Основният акционер на Volkswagen - Porsche - на свой ред се изправя пред съдебен процес на инвеститори в рамките на дизелгейт.

[✕]

Делото е „миниатюрно копие“ на процеса срещу Volkswagen в Брауншвайг, според представители на съда в Щутгарт.

Двете дела повдигат множество сходни въпроси. Съдът в Щутгарт ще реши на 24 октомври дали да продължи заседанията или да изчака изхода от процеса срещу Volkswagen, започнал в понеделник в Брауншвайг. И в този случай акционерите обвиняват Porsche, който държи мажоритарен дял от капитала на автомобилния производител, че е информирал прекалено късно пазарите за манипулираните дизелови двигатели. Те настояват да бъдат обезщетени за загубите от срива цените на акциите им с близо 30% след избухването на скандала през септември 2015 година.

В същото време потребителски организации призоваха собствениците на автомобили в Германия да се присъединят към колективен иск, който те планират да внесат на 1 ноември във връзка със скандала с манипулираните данни от тестовете за отделяни вредни газове при дизеловите автомобили на Volkswagen.

Организацията на федерациите на германските потребители и Съюзът на германските автомобилистите (ADAC) уточниха, че целта е да се определи дали софтуерните манипулации на автомобилостроителя умишлено са причинили щети на потребителите.

След като това бъде установено, потребителите биха могли по-лесно да търсят компенсации за обезценяването на дизеловите автомобили, които притежават, уточниха организации. Те допълниха, че всеки, който е купил Volkswagen, Audi, Skoda или Seat след ноември 2008 година може да се присъедини безплатно към колективния иск.

Датата 1 ноември съвпада с влизането в сила на нов закон в Германия, позволяващ на потребителите колективно да съдят компании за щети.

Според закона колективните компенсации трябва да засягат определен брой ищци, които трябва да бъдат представени от асоциация за защита на потребителите.

<< Обратно към новините